Twee stellen in de gemeente Emmen vieren platina huwelijk en ze stralen nog net zo als op hun trouwfoto

De echtparenKuhl (links) en Akker (rechts) vieren vandaag dat ze 70 jaar getrouwd zijn.

Twee stellen in de gemeente Emmen hebben woensdag wat bijzonders te vieren: ze zijn 70 jaar getrouwd.

Aaltje Akker (88) weet het nog goed. Zij en haar man Hendrik (94) waren op 26 augustus 1950 niet het enige koppel dat in het Emmer gemeentehuis trouwde.

De vlam sloeg in de pan tijdens een dansavondje

 ,,Er waren nog vijf andere stelletjes die dat ook deden. De naam van onze trouwambtenaar ben ik nooit vergeten. Dat was meneer Kieft.’’ In huize Akker is het vandaag feest. Zeventig jaar getrouwd, dat is voldoende reden om wat lekkers op tafel te zetten. In Klazienaveen gebeurt dit vandaag ook, bij Hendrik en Marie Kuhl. Ook zij reisden op die bewuste 26 augustus 1950 naar het Emmer gemeentehuis en hebben dus eveneens een platina huwelijk te vieren.

Hendrik Akker groeide op in Nieuw-Weerdinge, zijn vrouw Aaltje in Noordbarge. De vlam sloeg over tijdens een dansavond bij horecabedrijf Bos in Odoorn. Hendrik verdiende de kost bij de AKU-fabriek in Emmer-Compascuum en later bij de ENKA in Emmen. De laatste 63 jaar woont het stel in de Emmer wijk Emmermeer.

 ,,Toen we hier kwamen, waren hier nog allemaal zandpaden. Bijna alles is anders nu, maar wij hebben het hier nog steeds naar de zin’’, zegt Aaltje Akker. Wel vindt ze het jammer dat haar man de laatste jaren vergeetachtig is geworden. Het stel heeft één dochter, die zeer geregeld op bezoek komt.

Hendrik en Marie Kuhl kregen zeven kinderen. ,,Ze wonen allemaal in de gemeente Emmen en ik ben heel blij met ze. Ik hoef maar een vinger op te steken en ze staan er. En natuurlijk komen ook uit zichzelf geregeld langs’’, zegt de 92-jarige Hendrik Kuhl.

De liefde voor elkaar is onverminderd groot

 Hij ontmoette zijn Marie (89) op een dansavond. Na hun bruiloft betrokken ze een woning in Barger-Compascuum. Ook Hendrik Kuhl werkte bij de AKU in Emmer-Compascuum en later in Emmen.

Met zijn vrouw deed hij veel vrijwilligerswerk in Barger-Compascuum, onder meer het onderhoud op de katholieke begraafplaats. Omdat Marie steeds vergeetachtiger werd, verhuisde ze begin 2019 naar verpleeghuis De Weegbree in Klazienaveen. In augustus dat jaar betrok haar man een aanleunwoning daar vlakbij.

 De liefde voor elkaar is nog altijd onverminderd groot.,,Ik ga er twee keer per dag naar toe. Als ze me ziet, straalt ze en komt ze met open armen naar mij toe.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu