Twee van de drie herders van de kudde van Exloo stappen op

Twee van de drie nieuwe herders van de schaapskudde van Exloo zijn opgestapt. Zowel Linda Wiertz uit Ruinen als Nadia Lagerwaard uit Emmen hebben er afgelopen zondag de brui aan gegeven.

Schaapsherder Linda Wiertz eerder dit jaar met de Exloër kudde op het Molenveld bij Exloo.

Schaapsherder Linda Wiertz eerder dit jaar met de Exloër kudde op het Molenveld bij Exloo. Foto: Jan Anninga

De twee zijn de achtste en negende herder die sinds het overlijden van scheper Tienus Kaspers in 2013 zijn aangetreden en weer vertrokken. Elzo Hoexum uit het Zuid-Hollandse Voorschoten blijft daarmee als enige hoeder over.

Het drietal werd in de tweede helft van dit jaar aangenomen nadat herder nummer zeven, Mark Schrale, na een burn-out was gestopt. Lagerwaard laat weten dat er met het bestuur niet valt samen te werken. ,,Ze maken plannen en die wijzigen voortdurend. Als het vervolgens niet goed was, lag het aan Linda en mij.”

Aanrecht

Volgens de opgestapte herderin is er ook een bestuurslid die er ouderwetse opvattingen op na houdt. ,,Vrouwen hebben volgens hem maar één recht en dat is het aanrecht. Je moet gewoon luisteren en orders uitvoeren. Zodra je een discussie aan wilt gaan, wordt dat meteen afgedaan. Ik voel me dan echt niet serieus genomen.”

De samenwerking met de overgebleven herder, Hoexum, verliep volgens Lagerwaard ook uitermate stroef. ,,Hij verkreeg het leiderschap, maar hij is slechts een weekend in de twee weken aanwezig. Voor de rest zit hij in de buurt van Leiden.” Dat werkt niet, vindt ze. ,,Bovendien uitte hij zich uitermate kritisch over onze behandeling van de schapen en bejegende hij mij en Linda als kleuters.”

Dood schaap

De druppel die de emmer deed overlopen was volgens haar de zaak met het schaap dat het weekend voor het ontslag van de twee herders dood in een weiland werd gevonden.

,,Er wordt meteen naar buiten gebracht dat deze door messteken om het leven is gebracht. Dat kun je niet zomaar roepen. Wacht eerst het onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren af, denk ik dan. De oorzaak kan ook in iets anders liggen, zoals een roofvogel.”

De twee dames kregen ook geen inzage in de rapporten van de Gezondheidsdienst nadat zij hier om verzochten. Die geheimzinnigheid deed verder afbreuk aan haar vertrouwen in de organisatie, aldus Lagerwaard.

Afgelopen weekend heeft ze haar ontslag ingediend. Wiertz volgde een uurtje later, vertelde ze. ,,Ik sta honderd procent achter mijn besluit. Qua werk en de samenwerking met Linda vind ik het wel jammer. Maar met dit bestuur wil ik geen seconde langer werken.”

Last van schouders

Linda Wiertz ligt grotendeels op dezelfde lijn als Lagerwaard, vertelt ze. ,,Ik had geen zin meer in al het gezeur er omheen. In mijn verstand had ik het besluit al genomen, alleen mijn hart moest nog mee.” Ze laat weten dat er een last van haar schouders is gegleden. ,,Ik moet het allemaal nog een beetje verwerken. In de tussentijd ben ik op zoek naar iets nieuws.”

Interim-voorzitter Kees van Wijngaarden van de Stichting Schaapskudde Exloo was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu