Twee verdachten grootschalige diefstal dure crossmotoren blijven langer vastzitten. Ook elektrische fietsen in Borger gestolen

Crossmotoren werden op grote schaal gestolen

Twee mannen die worden verdacht van het stelen van peperdure crossmotoren en elektrische fietsen in Drenthe moeten langer in de cel blijven zitten. Dat bepaalde de rechtbank in Assen tijdens een pro formazitting.

Afgelopen donderdag hoorde een 20-jarige man uit Assen ook al dat hij langer moest blijven vastzitten voor zijn rol in de diefstal van dure crossmotoren en motor-onderdelen.

Dinsdagochtend hoorden een 23-jarige man uit Assen en een 46-jarige man uit Assen dat ook zij langer in voorarrest blijven. ,,U op dit moment vrijlaten is gezien de aard van het delict en de omvang van het aantal diefstallen nu zeker niet aan de orde”, verklaarde een van de rechters tegen de 46-jarige verdachte.

Elektrische fietsen Borger

Het drietal zou onder meer motoren uit Eelde, Hooghalen en Deurze hebben gestolen. Maar ook aggregaten, wielen en motorhelmen werden ontvreemd. De 43-jarige man wordt er ook van verdacht begin april zeven elektrische fietsen te hebben gestolen bij Bospark Lunsbergen in Borger.

Het trio uit Assen werd in juli opgepakt in het zogeheten Mercedes-onderzoek van de politie. Volgens het OM hebben zij nog meer diefstallen op hun kerfstok en zal de tenlastelegging nog worden uitgebreid. Er werden ook negen andere verdachten opgepakt. Zij komen uit Assen, Tynaarlo en Delfzijl, maar zijn allemaal weer vrij.

Volgens de officier van justitie is het politie-onderzoek nog niet afgerond. Zo pluizen rechercheurs momenteel de mobiele telefoons van de verdachten door op zoek naar extra bewijsmateriaal. Op een van de mobieltjes zouden filmpjes en foto’s staan waar de verdachten met het gestolen waar op terug zijn te zien.

,,De diefstallen zijn op een omvangrijke schaal gepleegd”, aldus de officier van justitie die de mannen absoluut niet wil vrijlaten. Volgens hem is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak aanstaande. Wanneer dat precies is, blijft vooralsnog onduidelijk.

‘Mager onderzoek’

De advocaten van de verdachten vinden stuk voor stuk dat er eigenlijk geen zaak ligt. Volgens de raadsvrouw van de 23-jarige Assenaar is het bewijst tegen haar cliënt ‘zeer, zeer, zeer mager’. Ook de advocaat van de 43-jarige pleitte er voor om haar cliënt op vrije voeten te stellen. Volgens haar is het bewijsmateriaal ‘zeer dun’.

De politie is volgens haar ook alleen maar een onderzoek gestart omdat de gedupeerden (van wie dus de crossmotoren zijn gestolen) er druk op hadden gezet. ,,Als de politie niks zou doen, dan zouden zij het zelf gaan regelen.”

Volgens haar kan haar 43-jarige cliënt er nu ook niet zijn voor zijn twee minderjarige kinderen. Ook zijn werkgever noemt de man volgens de advocaat onmisbaar. Hij maakt twee dagen in de week schoon bij een varkensfokkerij in Ede dat in 2018 is begonnen. De man noemde het triest dat hij nog steeds vastzit. ,,Ik ben onschuldig en heb er niks mee te maken. Straks ben ik mijn werk kwijt hierdoor. Als ik straks onschuldig blijk te zijn, maar wel vastzit: wat heb ik dan nog?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu