Twee verrassingen in nieuw college Tynaarlo: wethouderspost voor Jurryt Vellinga (Leefbaar) en Jelbrich Peters (PvdA)

Het nieuwe college van de gemeente Tynaarlo: Hans de Graaf, Miguel Ririhena, Jelbrich Peters en Jurryt Vellinga (vlnr)

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo kent twee verrassingen. Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) wordt toch wethouder en de PvdA schuift Jelbrich Peters naar voren.

De twee andere wethouders zijn Hans de Graaf namens ChristenUnie en Miguel Ririhena, de huidige fractievoorzitter van GroenLinks. De Graaf gaat financiën doen en keert na enkele jaren afwezigheid terug in het college van Tynaarlo. Ririhena krijgt het sociaal domein in portefeuille.

Gemeentebelangen maakt ook deel uit van de coalitie, maar levert geen wethouder. Het nieuwe college is dinsdagmorgen gepresenteerd in het gemeentehuis in Vries.

Twijfels Vellinga

Jurryt Vellinga twijfelde heel lang of hij voor het wethouderschap zou gaan. De lijsttrekker en huidige fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo, met vijf zetels de grootste partij, geeft leiding aan een medisch bedrijf in Groningen en kan daar moeilijk gemist worden. Leefbaar Tynaarlo keek daarom nadrukkelijk om zich heen naar een wethouder van buiten de gemeente, maar blijkbaar was Vellinga toch de enige kandidaat die overbleef. Hij gaat ruimtelijke ordening doen.

Annemarie Machielsen uit Paterswolde wordt fractievoorzitter van Leefbaar. Ze heeft veel bestuurlijke ervaring in het onderwijs.

Peters grootste verrassing

Jelbrich Peters uit Tynaarlo is de grootste verrassing in het nieuwe college. Ze stond voor de PvdA op plek negen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA haalde drie zetels. Koos Dijkstra en Anneke Lubbers, nummer 1 en 2 op de lijst, leken de meeste aansprak op het wethouderschap te maken, maar worden het dus niet.

Peters is advocaat en werkt als senior jurist en klachtencoördinator bij de gemeente Midden-Drenthe. Ze krijgt in Tynaarlo duurzaamheid en verkeer in portefeuille.

Nieuws

menu