Tweede Kamer: Kamp moet rekening houden met Lofar

Minister Henk Kamp moet bij de plaatsing van windmolens in Drenthe rekening houden met radiotelescoopnetwerk Lofar. Dat besloot de Tweede Kamer dinsdagmiddag.

Het windmolenplan in de Drentse Veenkoloniën betekent een desinvestering voor Lofar, aldus Agnes Mulder, het CDA-Kamerlid dat een motie indiende om dat te voorkomen. „Ik dacht al, ik zal toch niet de enige zijn die ziet dat de bouw van windmolens een desinvestering voor Lofar betekent?”, reageert een opgetogen Mulder. „Maar gelukkig was een ruime meerderheid van de Tweede Kamer het met me eens.”

Mulder wijst onder meer op de grote investeringen die zowel het Rijk als buitenlandse partners in de megaradiotelescoop van sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo staken. Nu windmolens plaatsen die de werking van Lofar belemmeren, leidt tot kapitaalvernietiging en reputatieschade, aldus Mulder.

Minister Kamp noemde de risico’s voor Lofar eerder ‘aanvaardbaar’. „Ik weet niet hoe Kamp op deze motie gaat reageren”, zegt Mulder. „Maar ik weet wel dat de Tweede Kamer nu een heel helder standpunt heeft ingenomen. We willen geen desinvestering. Dus ik verwacht dat Kamp daar nu iets mee gaat doen.”

De motie van Mulder werd mede ingediend door Eric Smaling (SP) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Een motie van Smaling waarin hij de minister opriep in de toekomst naast windenergie serieuzer werk te maken van alternatieven als zonne-energie haalde eveneens een meerderheid. Een motie waarin Dik-Faber Kamp opriep om Drouwenermond niet tussen twee rijen windmolens te klemmen, haalde het niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu