Tweede Kamer schuift, unaniem, Oost-Drenthe weer in beeld als krimpregio

De Tweede Kamer schuift Oost-Drenthe naar voren om als krimpregio te worden aangewezen. Ze wil voor februari onderzocht hebben of die status kan worden verleend.

De status van krimpregio is gewild, die brengt geld en ondersteuning van het Rijk met zich mee. Oost-Drenthe wenst al jaren als krimpregio te worden benoemd. De gemeenten Emmen, Borger-Odoorn, Coevorden en Aa en Hunze hebben last van forse krimp.

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) hoopt dat de erkenning binnenkort een feit is.

Waarom eigenlijk?

,,Niet omdat die status mooi is, maar omdat het financieel nogal wat betekent’’, zegt Jumelet. ,,Goed voorbeeld is woningcorporatie Lefier, werkzaam in Groningen en in Drenthe. In Groningen is wel sprake van krimpstatus en daardoor kan gebruik worden gemaakt van korting op de verhuurderheffing voor de sloop van woningen. Hier kan per woning ongeveer 10.000 euro mínder worden geïnvesteerd in terugbouw en herstructurering. Dat zijn grote verschillen.’’

Het Rijk stopt doorgaans ook wat meer geld in het gemeentefonds van een gemeente met krimpstatus. In 2010 werden de eerste krimpregio’s in Nederland aangewezen.

De motie, een initiatief van het CDA en de ChristenUnie, werd unaniem aangenomen.

Nieuws

menu