Tweede plan voor molens N34

RWE wil drie windmolens bouwen aan de Oostpolderdijk

Windmolens, die wél aan alle voorwaarden van de gemeente Emmen voldoen.

Windmolens, die wél aan alle voorwaarden van de gemeente Emmen voldoen.

Het kan best, zegt Henk in 't Hout van de Intocom Groep uit het Gelderse Ochten. Om dat te laten zien presenteerde hij donderdagavond in Van der Valk een plan voor twee molens langs de N34 bij Emmen. Raedthuys, dat voor de gelegenheid een combinatie vormt met Yard, toonde er een plan voor 5 molens, op gronden van een buurman. Maar dat voldoet zoals gemeld niet aan alle randvoorwaarden van de gemeente.

De molens van In 't Hout worden niet hoger dan 150 meter zegt hij, en ook gaat hij uit van een plan voor 16 jaar. Raedthuys zegt geen businesscase te hebben als de molens niet minstens 180 meter hoog worden en ze 30 jaar lang blijven staan.

Een andere bijzonderheid is dat volgens In 't Hout 85% van de opbrengst van de beide molens terugvloeit naar het eigen gebied: de boeren en de omwonenden. ,,Dat kan ook omdat mijn rentabiliteitseisen niet zo hoog zijn. Een minimum opbrengst van 6% is al goed.''

In 't Hout, die in Ter Apel op school ging en zijn vrouw in Emmen leerde kennen, wijst naar de windmolens bij de Eemshaven. ,,Die zijn van RDW en Nuon. Dat betekent dat 99% van de opbrengst niet in het gebied terecht komt, sterker nog, die gaat het land uit.'' RWE is Duits, Nuon is eigendom van het Zweedse Vattenfall.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu