Tweede vaccinatie tegen corona midden in de zomer? Je kunt om je vakantie heen plannen, zegt de GGD: 'Tweede prik kan een paar weken naar achteren'

Wie nu een afspraak maakt voor een vaccinatie, krijgt zijn tweede prik in hartje zomer. Als dat knelt met een vakantie in het buitenland, willen de GGD’s nu best meedenken.

Vaccinatie met het coronavaccin van Pfizer.

Vaccinatie met het coronavaccin van Pfizer. Foto: Bertrand Guay

Inmiddels zijn het de jonge dertigers die een afspraak kunnen maken voor een coronavaccinatie. Dinsdag het geboortejaar 1987, woensdag naar verwachting 1988 en mogelijk ook 1989. Deze categorie zal over een dag of tien aan de beurt zijn voor een eerste prik. Tel daar daar de gebruikelijke vier à vijf weken bij op, dan krijgen ze hartje zomer - laatste week juli, eerste week augustus - hun tweede prik met het middel van Moderna of Pfizer/BioNTech.

Tweede prik als je in het buitenland zit

Die tweede prik valt dus midden in vakantietijd, als veel dertigers plannen hebben om op vakantie te gaan. Voor mensen die in Nederland blijven was er al een oplossing, die mogen hun prik ook halen op een vaccinatielocatie in de buurt van het vakantieadres. Ook voor wie plannen heeft om naar het buitenland te gaan heeft de organisatie een oplossing.

,,Wie middenin de zomer op vakantie gaat, net als je een tweede prik verwacht, kan beter niet online een afspraak maken, maar bellen met het landelijke afsprakennummer”, zegt woordvoerder Jacqueline Toonen van GGD GHOR, de koepelorganisatie van alle GGD’s en geneeskundige hulporganisaties in de regio. ,,Dan gaan we kijken of we de tweede prik een paar weken kunnen opschuiven.” Online is deze optie er niet, omdat daar volgens Toonen ,,minder flexibiliteit zit in het systeem.”

Alsnog een negatieve coronatest

Het kan geen kwaad dat er een paar weken meer tussen de eerste en de tweede prik zit, zolang de tweede maar binnen twaalf weken na de eerste wordt gezet, aldus GGD GHOR. ,,Natuurlijk is het wel beter als je zo dicht mogelijk bij die vier à vijf weken blijft”, zegt Toonen. ,,Want dat betekent dat je eerder volledig beschermd bent.” Een ander nadeel van een tweede prik ná een trip naar het buitenland, is dat je vaak alsnog een negatieve pcr- of sneltest (afhankelijk van de regels van het EU-land) nodig hebt om de grens over te gaan.

Eerder werd er op het callcenter van de GGD GHOR nog wel eens moeilijk gedaan als iemand de datum voor zijn tweede prik wilde wijzigen vanwege vakantie. ,,Als het goed is, is dat verleden tijd”, zegt Toonen. ,,De callcentermedewerkers hebben de instructie gekregen dat het bespreekbaar is dat de tweede prik een paar weken naar achteren kan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu