Tweede zwijn geschoten in het Vorrelveen

Archieffoto van wild zwijn. Foto: archief Jan Potkamp

En toen waren er nog vier. In het Vorrelveen tussen Beilen en Hoogersmilde is een tweede wilde zwijn geschoten. Net als het eerste dier was het een keiler, een mannetje.

Naar nu bekend is geworden schoot één van de zes boa’s, die door de provincie zijn aangewezen voor de jacht op ongewenst wild, het dier in de nacht van vrijdag op zaterdag. De jager kreeg het wilde zwijn niet tijdens de oogst van een maisperceel in het vizier, maar tijdens het zogeheten aanzitten. Dan wacht de jager op een kansrijke plek het moment af waarop het wild zich laat zien.

,,Daar gebruiken we nachtkijkers met warmtebeelden voor’’, zegt Robert Altena, de ‘groene’ boa van de provincie Drenthe. ,,Als je de dieren in het vizier krijgt, mag je blij zijn als je er eentje kunt raken. Na het eerste schot maken ze zich heel snel uit de voeten.’’

Nullijn in Drenthe

Sinds enige tijd houdt een groepje zwijnen, voor zover bekend de eerste zogeheten rotte op Drentse bodem, zich op in de weilanden, mais- en bospercelen aan het Vorrelveen. Met het oog op de schade aan landbouwgewassen, de verkeersveiligheid en de oprukkende Afrikaanse varkenspest hanteert de provincie een nullijn voor groot wild.

Nu twee dieren zijn geschoten, wordt de vangst van de overige vier er niet makkelijker op, weet Altena. ,,Het is een groot gebied en het zijn slimme dieren. Ze worden steeds schuwer en dus lastiger te bejagen. Maar we geven niet op. Het is een weg van de lange adem en dat wisten we.’’

Drentse jagers willen dat lokale jagers worden betrokken bij de afschot van ongewenst wild. Zij kennen het gebied en kunnen bij wijze van spreken elke nacht post vatten in het gebied. Volgens de provincie is uit onderzoek gebleken dat hun inzet niet nodig is.

Nieuws

Meest gelezen

menu