Tweelingbroer verdachte verkrachting bejaarde vrouw Drenthe werkt toch mee aan extra DNA-onderzoek (en dat is uniek in Nederland)

De vrouw is juli vorig jaar verkracht in de buurt van Schipborg.

De eeneiige tweelingbroer van de verdachte (26) van verkrachting van een bejaarde wandelaarster in Schipborg werkt toch mee aan een aanvullend DNA-onderzoek. Zijn broer uit Tynaarlo, die sinds ruim een jaar vastzit, ontkent dat hij de verkrachting heeft gepleegd.

Het DNA dat werd gevonden op kleding van het slachtoffer (76) kan van beide tweelingbroers zijn, omdat het identiek is. Het Openbaar Ministerie is echter overtuigd dat de opgepakte R.K. uit Tynaarlo de verkrachter is. Na aandringen van zijn advocaat Ubo van Ophoven heeft de rechtbank in april bepaald dat toch geprobeerd moet worden om met nieuwe onderzoekstechnieken verschillen in het DNA van de tweelingbroers op te sporen.

Tot nu toe is dat niet gebeurd, omdat de broer niet had ingestemd met extra DNA-onderzoek. Omdat hij geen verdachte is, kan hij niet gedwongen worden tot medewerking. Volgens advocaat Van Ophoven heeft de man vorige week alsnog toegezegd dat hij DNA-materiaal wil afstaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat vervolgens proberen om verschillen in het DNA van de tweelingbroers te vinden.

Tweelingonderzoek nooit eerder gedaan in Nederland

Volgens woordvoerster Meike Willebrands van het NFI is een dergelijk onderzoek in een strafzaak nooit eerder gedaan in Nederland. In Duitsland en Amerika zijn al wel de eerste successen geboekt bij misdaadzaken.

Verdachte R.K. zit sinds juli vorig jaar vast. Hij werd enkele dagen na de verkrachting van de wandelaarster (76) opgepakt. De man blijft ontkennen dat hij verantwoordelijk is voor het zedenmisdrijf. Bizar genoeg werd hij snel opgespoord, omdat het DNA van zijn tweelingbroer in de databank van justitie zit. Die broer is enkele jaren geleden veroordeeld en moest toen DNA afstaan. Dat was voor zover bekend niet vanwege een zedenfeit.

Geen alibi

De officier van justitie heeft steeds gezegd dat extra onderzoek naar het DNA van de tweelingbroers overbodig is, omdat volgens haar er meer dan voldoende bewijs is dat R.K. de dader is. De man zou een opvallend loopje hebben, dat is beschreven door fietsers en wandelaars die rond het tijdstip van de verkrachting ook in het natuurgebied waren. Een agent herkende het signalement en het bijzondere loopje. Vervolgens kwam de DNA-match. Bovendien heeft zijn telefoon op het moment van het misdrijf in de buurt aangestraald bij een zendmast en zou zijn alibi niet kloppen.

Advocaat Van Ophoven vindt dat alleen met het aanvullende DNA-onderzoek kan worden vastgesteld wie de dader is. ,,Het is van doorslaggevend belang voor de waarheidsvinding in deze zaak.” De tweelingbroer van R.K. is vorige week bij de onderzoeksrechter gehoord. Op de zitting, achter gesloten deuren, heeft de man gezegd dat hij meedoet aan aanvullend DNA-onderzoek van het NFI, zodat hij definitief als verdachte kan worden uitgesloten.

Complex en tijdrovend

Het NFI heeft in een vakblad recent over de mogelijkheden van DNA-onderzoek bij tweelingen geschreven. Het is uiterst complex, duur en tijdrovend, vertelt DNA-deskundige Arnoud Kal. ,,Een voorwaarde voor succes is dat de onderzoekers van beide tweelingen veel en vers ‘referentiemateriaal’ krijgen. Bijvoorbeeld bloed, speeksel of sperma: het liefst hetzelfde materiaal als het DNA-spoor dat bij het slachtoffer is aangetroffen.”

En dan nog is er kans dat er geen verschil wordt gevonden. Kal legt uit dat een eeneiige tweeling ontstaat uit één bevruchte eicel. Die deelt zich, wordt in tweeën gesplitst waardoor er twee embryo’s ontstaan die genetisch uit dezelfde eicel komen en hetzelfde DNA hebben.”

Forensische kansen

Volgens Kal komt de verdere ontwikkeling van die twee embryo’s tot stand door vele celdelingen waarbij het DNA steeds wordt gekopieerd. Bij dat kopieerproces kan heel af en toe een fout ontstaan, een zogenoemde mutatie. ,,Daar liggen forensisch kansen. Als bij de celdelingen in een zeer vroeg stadium een mutatie ontstaat, levert dat een verschil op tussen de individuen. Toch is dat maar een handjevol op het hele DNA. Het gaat misschien maar om 5 tot 10 mutaties, terwijl het volledige DNA uit wel 3 miljard ‘letters’ bestaat.”

Het NFI kan het uiterst complexe onderzoek niet alleen uitvoeren. Er moet met drie andere laboratoria worden samengewerkt. De verwachting is dat het nog vele maanden gaat duren voor het onderzoek is afgerond. Advocaat Van Ophoven gaat de rechtbank dinsdag vragen om zijn cliënt in afwachting daarvan vrij te laten.

Nieuws

menu