Twents protest tegen Drents afvalwater

Twents protest tegen injectie afvalwater uit Schoonebeek.

De actiegroep die protesteert tegen injectie van het afvalwater uit Schoonebeek heeft gisteren 29.500 handtekeningen afgeleverd in Den Haag.

Geen maatschappelijk draagvlak

De woordvoerders van Stop Afvalwater Twente kregen daarna ruim een kwartier de tijd om met de leden van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken te praten. ,,Ik heb het idee dat de boodschap wel is overgekomen’’, zegt Freddy Mensink. ,,We hebben goed kunnen vertellen dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor afvalwaterinjectie in Twente.’’

Het afvalwater dat vrij komt bij de oliewinning in Zuidoost-Drenthe werd tot mei 2015 via bestaande pijpleidingen naar Twente getransporteerd en daar in lege gasvelden gespoten. Vanwege een lek in de leiding ligt de productie nu al langere tijd stil, maar de NAM is bezig dat euvel te verhelpen.

Alternatieven

Volgens een woordvoerder van de NAM zijn de Twentse velden nog lang niet vol. Toch doet de NAM, samen met universiteiten en andere instanties, uitgebreid onderzoek naar alternatieve oplossingen. Een daarvan is injectie van het afvalwater in lege Drentse gasvelden. ,,Voor de goede orde: ook daar zijn we geen voorstander van’’, zegt Mensink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu