Twijfel over grote haast met extra gasopslag Langelo

De ondergrondse gasopslag bij Langelo. (Foto: Archief DvhN/Kees van de Veen

De gemeenten Leek en Noordenveld hebben donderdag een dringend beroep gedaan op de Raad van State om de opslag van aardgas in het oude gasveld in Langelo de komende maanden te beperken tot 5 miljard kubieke meter.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en de NAM willen tot 1 oktober nog 0,9 miljard kuub extra gas in de gasopslag pompen als appeltje voor de dorst in een extra koude winter. Zij zien geen enkel extra risico voor de veiligheid van de bevolking, ook al stijgt de gasdruk in het veld hier en daar tot boven de vergunde grens van 327 bar.

‘Volstrekt onverantwoord’

Volgens burgemeester Klaas Smid van Noordenveld is dat volstrekt onverantwoord en bestaat er door die extra druk tot 347 bar wel degelijk risico op bevingen en schade. De burgemeester zei bij de Raad van State dat de NAM en Kamp te overhaast door willen gaan met het volpompen van het gasreservoir voor het winterseizoen begint.

,,Er kleven te veel risico’s aan. Er is nu al veel onrust onder bevolking over de schade en de weigering van de NAM om die compenseren. De minister en de NAM moeten wachten tot alle onderzoeken en adviezen, waaronder die van de mijnraad binnen zijn. Dan kan de minister begin 2018 een weloverwogen beslissing nemen’’, zei de burgemeester.

‘Niets aan de hand’

Volgens de woordvoerders van de minister en de NAM is er niets aan de hand. Dat zou blijken uit nadere onderzoeken die de minister na een eerdere uitspraak van de Raad van State liet uitvoeren. Die eiste afgelopen maart onder meer extra uitleg over waarom de maximaal vergunde gasinjectiedruk van 327 bar wordt overschreden.

Vooruitlopend op een eindbeslissing en eindadviezen van de mijnraad willen EZ en de NAM alvast extra gas in Langelo opslaan. Volgens EZ is dat nodig om het Groninger gasveld te ontzien. Daaruit is minder gas tijdens koude winterdagen als meer gas in Langelo wordt gepompt. Dat levert daar minder fluctuaties en minder bevingen op, redeneert minister Kamp.

Commerciële belangen

Maar na doorvragen van rechter en staatsraad Jaap Polak bleek dat de minister en de NAM weinig te zeggen hebben over de inzet, of verkoop van het opgeslagen gas in Langelo. Daar gaat energiebedrijf Gasterra over. En dat heeft vooral commerciële belangen bij de gasopslag.

Volgens de raadsman van Leek en Noordenveld is de extra gasopslag in Norg van 0,9 miljard kuub ook helemaal niet nodig om het Groninger gasveld te ontzien. ,,Daaruit mag jaarlijks 21,6 kuub gas gewonnen worden. Maar als we een heel koude winter krijgen, stijgt dat naar maximaal 27 miljard kuub’’, zei de raadsman.

‘Nooit eerder bevingen en klachten’

Overigens tekende de woordvoerder van de NAM nog aan dat er de afgelopen twee jaar ook al. 5,9 miljard kuub gas in Langelo is opgeslagen. ,,En de afgelopen tien jaar zijn we bij de laatste gasinjecties voor het begin van de winter al vaker over de 327 bar gegaan. Dat heeft nog nooit tot bevingen en klachten geleid. Waarom zou dat nu dan anders zijn’’, aldus de NAM-woordvoerder.

Staatsraad Polak zei dat hij volgende week bekendmaakt of er al dan niet tot 1 oktober nog 0,9 miljard kuub extra in Langelo in de grond gepompt mag worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu