Twijfel over wilde zwijnen in Drenthe

Nu veel eikels, recordaantal zwijnen in 2016 ANP

Zijn ze er nou wel of niet? Twee Drenten zagen deze maand een wild zwijn en zetten dit op social media. Boswachter Aaldrik Pot weet niet wat hij ervan moet denken.

Zijn ze er nou wel of niet? Twee Drenten zagen deze maand een wild zwijn en zetten dit op social media. Boswachter Aaldrik Pot weet niet wat hij ervan moet denken.

In Drenthe zijn wilde zwijnen niet welkom. Door het zogenoemde nulstandbeleid kunnen zwijnen worden afgeschoten zodra ze één poot de grens over zetten van Duitsland naar Drenthe. Af en toe is er toch ééntje zo moedig om te komen buurten in Drenthe. Zo werd deze maand twee keer een wild zwijn gespot op het Dwingelderveld. De eerste keer door Jan Bloemerts op 7 november. Hij plaatste een foto op Twitter waarop een zwart silhouet van een mogelijk zwijn op een weiland te zien is. De tweede foto is van hoteleigenaar Bert Bult en is op 18 november genomen. Het vermoedelijke zwijn gaat op zijn foto deels schuil achter stengels winterrogge.

Photoshop of echt?
,,Ik dacht dat mijn ogen me bedrogen'', zegt Bult over zijn ontmoeting met een zwijn, weliswaar van veraf. ,,Naderhand sprak ik er met iemand over die zei dat het best kan dat het een zwijn is.'' Er dwalen inderdaad soms zwijnen rond, bevestigt boswachter Aaldrik Pot. Hoeveel het er zijn is niet bekend. Omdat de eikels en beukennoten nu op raken vanwege het invallen van de winter, is de kans groter dat zwijnen van hun route afwijken.

Maar zijn ze er nou echt of niet? Een foto vertelt niet altijd de hele waarheid. Denkt u maar eens aan foto's van biddende moslims op straat, zogenaamd om de aanslagen in Parijs te herdenken. De foto ging het hele internet over, totdat internetspecialist Jago Kosolosky twee dagen later ontdekte dat de foto jaren eerder was genomen. Dagblad van het Noorden heeft daarom gecontroleerd of de foto's van het zwijn zijn gemanipuleerd met Photoshop: dat zijn ze niet. Waar of wanneer ze zijn genomen, is moeilijk te achterhalen.

Schadepost
Boswachter Pot weet niet zeker of het echt een zwijn is op de foto van Bult. ,,Het kan natuurlijk, maar als ik naar de foto kijk, kan ik het niet goed zien. Ik zie een grijs dier, terwijl een wild zwijn meestal zwart is. Ook lijkt het of het een krulstaart heeft, terwijl een zwijn meestal een slappe staart heeft.'' En als het wel een zwijn is, hoeft het nog geen wilde te zijn. Het komt regelmatig voor dat dieren ontsnappen, vertelt Pot. Op de Kale Duinen wordt ook regelmatig een ‘wild zwijn' gesignaleerd door wandelaars. Pot: ,,Maar daar loopt af en toe een Chinees varkentje rond dat regelmatig ontsnapt uit zijn verblijf in de buurt.''

Pot is overigens een groot voorstander van zwijnen in Drenthe. Hij zou graag zien dat er een populatie in de bossen van Drenthe ronddartelt. De wroeters zorgen voor meer plantvariatie in het bos. Voor de boeren is dat gewroet juist een grote schadepost, waardoor besloten is tot het nulstandbeleid.

Tekst: Rosa Timmer
Foto: Archief DvhN

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu