Twintig gedupeerden oplichting Marktplaats maakten geld over naar bankrekening Assenaar (werkstraf geëist)

Twintig gedupeerden Marktplaats-oplichting maakten geld over naar rekeningen Assenaar. ANP

Tegen een 20-jarige Assenaar is een werkstraf van 60 uur geëist voor het witwassen van geld dat van misdrijf afkomstig was. Op de drie bankrekeningen van de man werden duizenden euro’s gestort door mensen die opgelicht zijn via Marktplaats.

Volgens de officier van justitie hebben ongeveer twintig gedupeerden aangiften gedaan. Ze kochten concertkaartjes of dure fotocamera’s via Marktplaats, maar kregen die nooit geleverd terwijl ze wel hadden betaald. Onderzoek door de politie leidde niet tot de verkopers. ,,Alle sporen liepen dood, behalve het spoor naar de drie bankrekeningen van de verdachte.”

Op zijn bankrekeningen van de SNS, ING en ABN AMRO zijn tussen 21 september 2016 en 29 april 2017 duizenden euro’s gestort. Dat geld was afkomstig van de twintig gedupeerden. De man heeft verklaard dat hij in 2016 een zwervend bestaan had. Op het station in Groningen zou hij zijn aangesproken door een man. Die bood hem geld aan als hij zijn bankrekening en pasje beschikbaar zou stellen.

Pas met pincode in jas

Volgens de Assenaar heeft hij dat geld nooit gekregen. Ook het bedrag van de gedupeerden heeft hij naar eigen zeggen niet zelf van zijn rekening gehaald. De ABN AMRO-pas zou met een briefje met de pincode door ene D. uit zijn jas zijn gehaald. De moeder van D. heeft de jas teruggeven aan de Assenaar. Zowel D. als de moeder zeggen dat er geen pinpas inzat, alleen een paspoort.

Meegewerkt aan benadelen van vele gedupeerden

Op de SNS-rekening hebben drie slachtoffers geld overgemaakt. Volgens de officier van justitie heeft hij daarover alleen verklaard dat hij de bankpas aan ene Jan heeft gegeven. ,,Daarmee heeft hij de kans op de koop toegenomen dat met de pas criminele handelingen werden gepleegd. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen van geld dat van misdrijf afkomstig was en meegewerkt aan het benadelen van vele gedupeerden.” De rechtbank doet 21 januari uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu