Twintig procent Aa en Hunze wil geen rookmelder

Twintig procent Aa en Hunze wil geen rookmelder

De pogingen van de brandweer en de gemeente Aa en Hunze om iedereen in het buitengebied aan rookmelders te helpen gaan de laatste fase in.

De pogingen van de brandweer en de gemeente Aa en Hunze om iedereen in het buitengebied aan rookmelders te helpen gaan de laatste fase in.

Sinds 2013 wordt het buitengebied van de gemeente huis aan huis bezocht om de brandveiligheid te vergroten. De tussenstand laat zien dat tegen de tachtig procent van de bezochte adressen voorzien is van rookmelders. Dat betekent dat een op de vijf bewoners geen behoefte heeft aan een gratis rookmelder.

Burgemeester Eric van Oosterhout meldt dat er een waaier aan redenen wordt genoemd om niet mee te doen aan de aangeboden check op de brandveiligheid, maar vaak is er sprake van een zekere nonchalance. Hij noemt het van groot belang dat bewoners van het buitengebied eens kritisch kijken naar de brandveiligheid van hun woning. Niet alleen omdat een rookmelder een essentiële wekker is als er 's nachts brand uitbreekt. Ook omdat de brandweer wat langer onderweg is dan naar een adres in een van de grote dorpen in de gemeente is het zaak zo snel mogelijk in actie te komen bij brand.

Voor de start van de actie was nog niet de helft van de woningen in het buitengebied voorzien van rookmelders. Sindsdien zijn er 2580 rookmelders geplaatst en zijn ruim 2000 huizen gecheckt op brandveiligheid.

Dit jaar krijgt het laatste kwart van de gemeente het aanbod van zo'n veiligheidscheck. Het gaat dan onder meer om het buitengebied van Rolde, Annen, Gieten en Gasselte en de dorpen Nijlande, Marwijksoord, Eexterhalte, Anloo en Bonnen. De gemeente streeft ernaar dat eind dit jaar 85 procent van de woningen in het buitengebied voorzien is van rookmelder, liefst met veiligheidsadvies.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu