Twintig studio's voor mensen met geheugenverlies in Emmen (en mogelijk daarna nog twintig)

Zo moet het woongebouw eruit gaan zien vanaf de hoek Laan van Kwekebos/ Laan van de Bork. Illustratie: Weusten Liedenbaum architecten

Op de plek van de voormalige dagopvang aan de Ravelijn in Emmen wordt een wooncomplex gebouwd voor mensen met geheugenverlies. Er is plek voor twintig personen.

Het gaat om een initiatief van Dagelijks Leven, een organisatie die in ons land meer dan 40 kleinschalige woonvoorzieningen heeft voor de genoemde doelgroep. Het nog te bouwen complex aan de Ravelijn in de wijk Emmerschans moet de tweede vestiging in Emmen worden. In 2017 werd de voormalige basisschool Het Rietveld in de wijk Rietlanden verbouwd tot een woongebouw met daarin 20 studio’s.


De belangstelling voor dit zogeheten Rietveldhuis is groot. ,,Heel veel mensen staan ervoor op een wachtlijst. Om die reden zijn we met de gemeente Emmen op zoek gegaan naar een goede plek voor een tweede vestiging. We denken die nu aan de Ravelijn gevonden te hebben’’, zegt Jan van der Meer van Dagelijks Leven. Als alles procedureel gezien naar wens gaat, dan zou het nieuwe onderkomen in het voorjaar van 2021 klaar kunnen zijn.

In Emmen per jaar stijging van 80 personen met geheugenverlies

De in Apeldoorn gevestigde organisatie richt zich puur op mensen met dementie of andere vormen van geheugenverlies. Deze groep wordt door de vergrijzing steeds groter. ,,Alleen in de gemeente Emmen heb je het over een stijging van zo’n 80 personen per jaar’’, weet Van der Meer.

In Drenthe is Dagelijks Leven verder nog te vinden in Coevorden (voormalige katholieke ulo) en Hoogeveen (voormalige kerk aan de Korenstraat). Huisvesting in de gebouwen van Dagelijks Leven is volgens Van der Meer betaalbaar voor iedere inkomensgroep, ook voor mensen met alleen AOW. Voor de bewoners is 24 uur per dag zorg aanwezig.

Gemeente wil ook af van rest van het pand

De voormalige dagopvang die aan de Ravelijn tegen de vlakte moet om te kunnen bouwen maakt deel uit van het pand De Tussenstee. Het pand is tientallen jaren oud en op allerlei plekken is te zien dat er sprake is van achterstallig onderhoud.


De gemeente wil ook af van de rest van het pand, maar daarin zitten nog altijd drie gebruikers: Diensten Centrum Ouderen Emmerhout (DCO), Sociaal Kultureel Werk De Sprokkel en Wijkklik Emmerhout. Door hun aanwezigheid bezoeken wekelijks nog zo’n 450 mensen De Tussenstee.

Mogelijk nog pand met 20 studio’s ernaast

Toen begin dit jaar duidelijk werd dat de gemeente De Tussenstee in januari 2020 wilde slopen, trokken DCO, De Sprokkel en Wijkklik aan de bel. ,,Eerst voor ons een goed alternatief, dan pas het pand tegen de vlakte’’, zo werd er betoogd.

Het kerkgebouw Schepershof bij het winkelcentrum Emmerhout staat voor DCO, De Sprokkel en Wijkklik met stip op nummer één als alternatieve locatie. Zij verwachten dat er nog dit jaar duidelijkheid komt of dit een haalbare optie is.

De gemeente bevestigt in gesprek te zijn met Dagelijks Leven over een eventuele verkoop van het resterende deel van De Tussenstee aan Dagelijks Leven. Leidt dit tot een deal, dan komt er nog vergelijkbare woonzorgvoorziening met 20 studio’s bij. Van der Meer: ,,In Apeldoorn staan er ook twee naast elkaar.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu