Twitter-account van Emmer PVV-voorman verwijderd

Tom Kuilder, fractievoorzitter van de PVV in Emmen, doet het vanaf nu zonder Twitter. De Emmenaar lag de laatste dagen op Twitter onder vuur vanwege het verspreiden van antisemitische teksten.

Ook retweette Kuilder via Twitter propagandamateriaal van de neonazistische website Stormfront. Als hij daar op aan gesproken werd reageerde Kuilder met een nonchalant: ,,Ik weet niet wat stormfront is.’’ Kuilder werd op Twitter nauwlettend in de gaten gehouden door factchecker en docent wetenschapsjournalistiek in Leiden Peter Burger .

Ontkenning Holocaust

Stormfront is een forum van nationaal-socialistische aanhangers dat bekend staat om haar racistische uitingen. Regelmatig wordt de Holocaust er ontkend.

Onduidelijk is of Twitter het account heeft opgeheven of dat Kuilder dat zelf heeft gedaan. Volgens zijn mede-raadslid Martijn Storm dat laatste. ,,Dat heb ik tenminste op ons hoofdkantoor in Den Haag gehoord, want ik heb Tom ook al een tijdje niet gesproken.’’ Storm wil niet ingaan op mogelijke redenen voor Kuilder om zijn account op te heffen.

Ook Peter Burger zegt dat Kuilder het account zelf verwijderd heeft. ,,Als Twitter je schorst, krijg je daar een melding van als je zoekt. Dat is hier niet het geval.’’

Onbereikbaar

Tom Kuilder zelf is ondanks diverse pogingen telefonisch onbereikbaar voor een reactie. Hij lag al eerder onder vuur door een foto-met-lok, waarin veel mensen een overeenkomst zagen met Adolf Hitler. Kuilder zegt dat de vergelijking louter toevallig was en verwees naar de Netflix-serie Peaky Blinders - over een criminele bende uit het Engelse Birmingham van vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Nieuws

menu