Tynaarlo heeft niks te zeggen over eventuele extra militaire vluchten Groningen Airport Eelde

Militaire vliegtuigen ANP

De gemeente Tynaarlo kan niet voorkomen dat er mogelijk meer militaire vluchten naar Groningen Airport Eelde komen. Tynaarlo is tegenstander van een toename van militair vluchtverkeer, maar het ministerie van Defensie bepaalt.

De raadsfractie van VVD stelde op 22 juli vragen over de wens van de luchthavendirectie van vliegveld Eelde om een uitwijkluchthaven te worden voor militaire vliegtuigen. De directie had een zienswijze ingediend op de ontwerp luchtvaartnota 2020-2050.

Verkennende gesprekken

Groningen Airport Eelde (GAE) voert namelijk ‘verkennende gesprekken’ met Defensie om te bekijken of de luchthaven in Eelde een rol kan krijgen in het militaire luchtverkeer.

GAE zou wel een uitwijkluchthaven willen worden voor het leger, bij oefeningen boven Noord-Nederland. Als de vliegbasis bij Leeuwarden dan te vol is, zou Eelde de eerstvolgende optie kunnen zijn. In de gemeenteraad van Tynaarlo klonken direct zorgen. Deze militaire vliegtuigen zouden dan over woonwijken in de buurt vliegen.

Ook stichting Het Drentse Landschap, IVN Eelde/Paterswolde en VOLE, de vereniging tegen uitbreiding van het vliegveld, lieten weten ontstemd te zijn over ‘het toestaan van militaire straalvliegtuigen’.

Buitenspel

De plannen zorgden in ieder geval ook voor veel ongenoegen bij het college van Tynaarlo, die mede-aandeelhouder is, maar niet op de hoogte was dat de luchthavendirectie deze wens had. Die had Tynaarlo ‘verrast en ontstemd’, liet wethouder Hanneke Wiersema weten. De directie van GAE had overigens het recht om de zienswijze in te dienen, erkent het college.

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo moeten ook toegeven er via een collegebesluit weinig aan extra militaire vliegtuigen te kunnen doen. Als het ministerie van Defensie, in overleg met het ministerie van Infrastructuur, GAE tegemoet komt, staat Tynaarlo buitenspel.

,,Wij kunnen wel nu al richting de minister aangeven hoe wij hier tegenaan kijken. Ook kunnen wij ons standpunt bespreekbaar maken in het overleg met de andere aandeelhouders van Groningen Airport Eelde”, staat in de beantwoording van de VVD-vragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu