Tynaarlo kan minder overleggen met inwoners. Corona speelt gemeente parten

Voorzieningen moeten voor mensen met een beperking toegankelijk zijn. Daarom overlegt de gemeente Tynaarlo veelvuldig met het VN-Panel. Foto: ANP/Evert-Jan Daniels

Nieuwe manieren om het overleg met groepen inwoners beter te structureren, komen door corona moeizaam van de grond. Daardoor verliest de gemeente Tynaarlo gesprekspartners.

Twee bestaande overlegorganen, het VN-Panel en het burgerplatform sociaal domein, dreigen door de situatie dood te bloeden. Fractievoorzitter Koos Dijkstra van de PvdA stelt schriftelijke vragen, raadslid Miguel Ririhena (Groen Links) wil hier in de gemeenteraad over praten.

Sporthal toegankelijk

Niet over maar met inwoners praten, dat willen alle gemeenten, maar Tynaarlo heeft dit overleg al structureel vorm gegeven met het VN Panel. Daarin zitten mensen met een beperking, die meepraten over hoe je een sporthal toegankelijk houdt voor rolstoelers, hoe je een website maakt voor slechtzienden en veel meer zaken. Het panel is ontstaan na een verdrag van de Verenigde Naties, waarin de lidstaten beloven dat iedereen in de samenleving kan meedoen, ongeacht zijn of haar beperking.

Nieuwe overlegstructuur

Het panel zou ook opgaan in de nieuwe overlegstructuur, maar kan volgens wethouder Pepijn Vemer (D66) voorlopig gewoon blijven functioneren. „Ze hebben geld voor ondersteuning en overleg. Maar ik denk dat ze vooral door corona niet meer bij elkaar komen, waardoor de activiteiten verminderen.”

Met het burgerplatform overlegt de gemeente over jeugdzorg, ondersteuning en het aan de slag helpen van werklozen. Ook dit dreigt volgens de PvdA dood te bloeden. De oprichting van het nieuwe overlegorgaan heeft volgens Vemer ook door corona vertraging opgelopen. „Maar we hopen op 10 november de plannen met de gemeenteraad nader te bespreken.”

Volgens Ririhena en Dijkstra wordt het hoog tijd dat er wat gebeurt. „Het is zorgelijk”, zegt Ririhena. Dijkstra vreest dat het VN-Panel binnenkort wordt opgeheven. „Dat zal een zeer beschamende situatie opleveren”, stelt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu