Tynaarlo kapt, maar blijft groen

Het gemeentehuis van Tynaarlo Foto: DUNCAN WIJTING

De herplantplicht in de gemeente Tynaarlo leidt bij de kap van bomen niet tot het planten van hetzelfde aantal bomen.

De herplantplicht in de gemeente Tynaarlo leidt bij de kap van bomen niet tot het planten van hetzelfde aantal bomen.

Dit blijkt uit het antwoord van de gemeente op vragen van de fractie van Leefbaar Tynaarlo. Fractieleider Casper Kloos stelde die omdat hij begin dit jaar zag dat er wel erg veel gekapt wordt, zonder dat er altijd een nieuwe boom voor terugkomt.

Uit een overzicht bij het antwoord blijkt dat Kloos' indruk niet helemaal onterecht is. Zo voert de gemeente nog voor 15 maart een onderhoudsronde uit, waarbij 37 bomen gekapt worden. Voor 13 exemplaren geldt een herplantplicht. Ook in eerdere jaren gold niet voor elke gekapte boom de herplantplicht.

Uit de toelichting blijkt dat de herplantplicht in principe geldt voor elke gekapte gemeentelijke boom. Het herplanten hoeft niet altijd op dezelfde locatie gebeuren. Ook kan de gemeente in een kapvergunning een herplantplicht vastleggen. Belangrijk is wel dat de nieuwe boom een gezonde toekomst heeft, schrijft de gemeente.

Los van de herplantplicht is de gemeente nog volop actief met het planten van bomen, blijkt uit het overzicht. Zo komen er dit jaar nog 130 bomen langs wegen in het buitengebied bij en 2800 vierkante meter bosplantsoen. Aan de Groningerstraat tussen Vries en De Punt komen nog eens vijftig nieuwe bomen. ,,We blijven de groene long tussen Assen en Groningen'', schrijft de gemeente.

Nieuws

Meest gelezen

menu