Tynaarlo is koploper vaccinaties. Meer dan 95 procent van de 65-plussers is geprikt. Waarom juist hier? 'We willen toch uit deze pandemie komen?'

Tynaarlo is de gemeente met de hoogste vaccinatiegraad in het Noorden. Vooral onder 65-plussers, van wie meer dan 95 procent is geprikt. ,,We willen toch uit deze pandemie komen?”

Harma Fonk serveert haar gasten Aaltje en Alberdien een drankje op het terras van eetcafé Hoving in Donderen.

Harma Fonk serveert haar gasten Aaltje en Alberdien een drankje op het terras van eetcafé Hoving in Donderen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Harma Fonk serveert een biertje en een wijntje aan Aaltje en Alberdien op het terras van haar eetcafé Hoving in Donderen. Ze mag en kan het weer. Kan, want Harma kreeg in april corona. ,,Ik ben goed verkouden geweest. Ons gezin moest tien dagen in quarantaine en de bezorging van ons eten lag stil.”

Voor haar was er dan ook geen aarzeling of ze zich moest laten vaccineren. ,,Al hadden we eerder wel onze bedenkingen, omdat er sprake was van bijwerkingen. Maar toen ons geboortejaar een afspraak kon maken, hebben mijn man en ik gelijk gebeld. Ik ben twee keer geprikt, hoewel ik maar één keer hoefde omdat ik corona had gehad. Onze kinderen van 12 en 14 hebben hun eerste vaccinatie ook al gehad.”

Ook pubers al geprikt

,,We willen toch allemaal uit de pandemie komen. De enige oplossing daarvoor is vaccineren”, zegt Fonk. Ze verwoordt hoe iedereen die we spreken denkt in de gemeente Tynaarlo. Ook kinderen in pubersleeftijd. Zoals Annelie Kuperus (13) en haar vriendin Sophie Koops (15). ze zitten op het bankje bij de basisschool in Tynaarlo. Annelie: ,,Ik heb mijn eerste prik al gehad, op 21 juni. Mijn vader heeft gebeld en ik kon komen. Ik doe het voor de veiligheid én voor mijn opa en oma. Die wil ik niet besmetten.”

Sophie Koops krijgt vrijdag haar eerste prik. ,,Mijn moeder wilde al eerder een afspraak voor mij maken, maar de dame aan de telefoon zei dat ik toestemming moest geven omdat ik 15 jaar ben.”

Een jongen is drie keer ziek geweest

Annelie en Sophie hebben op hun school in Assen beiden coronagevallen meegemaakt. Sophie: ,,Een jongen is zelfs drie keer ziek geweest, één keer heel erg. Het gaat nu weer goed met hem. Onze klas was gesplitst in tweeën en hij zat in de andere helft van de klas. Wij hoefden niet thuisblijven, maar die andere helft wel.”

In Yde zit Yvonne Darwinkel (51) op de omheining bij de school annex dorpshuis. Ze is aan de praat met haar man Arthur en zoon en schoonzoon. Alle vier zijn ze gevaccineerd. ,,Ik ben door de huisarts in mei opgeroepen, omdat ik vroeger veel overgewicht had en tot de risicogroep behoorde. Ik ben nu een stuk dunner, maar heb wel van de oproep gebruik gemaakt. Ik rij in een ouderentaxi en vervoer kwetsbare mensen. Ik heb ouderen in de taxi gehad die later aan corona zijn overleden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu