Tynaarlo is onverbiddellijk: geen gas in recreatiehuisje (en dus een prijzige en lawaaiige warmtepomp)

Een warmtepomp gemonteerd aan de buitenkant van een woning. Foto: Duncan Wijting

De eigenaar van een nog te bouwen recreatiewoning aan de Dennenlaan in Zuidlaren ontkomt niet aan een prijzige en lawaaiige warmtepomp in zijn woning.

Een verzoek om een gasaansluiting te realiseren zodat er een gewone cv-installatie kan komen, heeft de gemeente Tynaarlo afgewezen. Burgemeester en wethouders zien geen reden af te wijken van het Bouwbesluit uit 2018, op grond waarvan nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting mogen krijgen. In bepaalde gevallen kan de gemeente hiervoor een ontheffing verlenen.

Hoge kosten en veel geluid

In het verzoek wijst de initiatiefnemer op de hoge kosten van een warmtepomp. Bovendien maakt zo’n installatie veel geluid. Andere huizen op hetzelfde terrein zouden ook een gasaansluiting hebben.

Volgens de gemeente zullen ook die andere huizen op termijn ‘van het gas af gaan’. Uiteindelijk bespaart de inititatiefnemer dus geld door meteen een warmtepomp aan te sluiten. Een omkasting kan het geluid dempen, de gemeente is niet bang dat de installatie hinder oplevert voor het nabijgelegen Natura 2000 gebied.

Tynaarlo hecht bijzonder veel waarde aan een duurzame samenleving, zeggen burgemeester en wethouders tenslotte. Daarin past het niet om een woning nog op gas aan te sluiten.

Nieuws

Meest gelezen

menu