Tynaarlo op zijn creatiefst. Composteren wordt onderdeel van de lessen op basisschool

Leerlingen van De Zeijer Hoogte protesteerden samen met juf Marjan tegen het feit dat al het schoolafval in één en dezelfde container kwam. Foto Marcel Jurian de Jong

Twee brieven van twee schoolklassen zijn genoeg om het afvalbeleid van de gemeente Tynaarlo gedeeltelijk te veranderen, zo bleek dinsdag tijdens de gemeenteraad. Enige creativiteit was wel nodig. Daarom wordt composteren onderdeel van het lesprogramma.

Hoe is dit allemaal begonnen?

Begin dit jaar was er tumult op obs De Zeijer Hoogte in Zeijen. De kinderen leerden thuis allemaal dat ze hun blikjes, sappakjes en dergelijke in een aparte container moeten doen. Vlak voor de kerst was hiervoor een speciale pmd-container bezorgd.

Op school geen afvalscheiding

Na de vakantie zagen de leerlingen van groep 8 dat er van afvalscheiding op school geen sprake was. Dat vonden ze niet kunnen.

De leerlingen moesten voor de taalles toch nog een brief schrijven, dus besloot juf Marjan het ijzer te smeden nu het heet was. Zo kregen alle raadsfracties een e-mail met het verzoek de zaak anders te regelen.

Ook brief van De Vijverstee

Het kwam in de publiciteit en al gauw stuurden de leerlingen van obs De Vijverstee in Vries een soortgelijke brief.

Het stelde de raadsfracties en wethouder Henk Lammers (CDA) wel voor een vraagstuk. Want scholen gelden als bedrijven en die moeten zelf met de afvalinzamelaar afspraken maken. De gemeente regelt dit alleen voor gewone burgers. Toch kon de gemeenteraad dinsdag eensgezind een oplossing vaststellen.

Denkwerk op gemeentehuis

Alle basisscholen in Tynaarlo kunnen, als ze dat willen, op kosten van de gemeente pmd-containers krijgen. Bovendien krijgen ze een oplossing voor groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dit laatste vergde wat denkwerk op het gemeentehuis.

Compost voor moestuin of boomgaard

Besloten is nu dat de scholen een compostcontainer krijgen in het kader van een lesproject. Ze gaan compost maken voor een moestuin of voor een boomgaard. ,,Daarmee voorkomen we dat bijvoorbeeld een camping of een ander bedrijf via de gemeente een gratis gft-container willen’’, zegt Lammers.

De politici zijn heel blij dat de gemeente de kinderen tegemoet kan komen. Lammers: ,,Ik ben op die school geweest. Het probleem van plastic in de oceanen komt bij de kinderen heel hard binnen. Ze zeggen: het gaat wél om onze toekomst.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu