Op aandrang van raadsfracties houdt Tynaarlo jeugdsozen in de benen. Gemeente komt met geld voor activiteiten

De gemeente Tynaarlo start met ingang van komende maand met de financiële ondersteuning van jeugdsozen. In eerste instantie voor een jaar, waarna geëvalueerd zal worden.

Het gemeentehuis van Tynaarlo.

Het gemeentehuis van Tynaarlo. Foto: Marcel Jurian de Jong

Gemeenteraadsleden merkten vorig jaar op dat in enkele kleine kernen in de gemeente groepjes ouders zich hadden opgeworpen om een jeugdsoos open te houden voor lokale jeugd. ‘Met bescheiden middelen wordt op die manier de leefbaarheid in het dorp vergroot’, schetsten ChristenUnie, CDA, D66, Gemeentebelangen, GroenLinks, Leefbaar Tynaarlo en PvdA vorig jaar.

‘Mogelijk neemt de vraag naar jeugdzorg af’

De raadsfracties droegen het dagelijks gemeentebestuur op om geld vrij te maken om dergelijke initiatieven te ondersteunen. ‘De complexiteit van de hele jeugdzorg kunnen wij niet oplossen met dit voorstel, maar betrekkelijk eenvoudige ingrediënten aandragen om opgroeiende jeugd te ondersteunen kunnen we wel. En mogelijk wordt zelfs preventief gezorgd dat de vraag naar jeugdzorg afneemt.’

Die laatste claim is niet onderzocht, maar burgemeester en wethouders van Tynaarlo hebben vooralsnog 27.000 euro beschikbaar gesteld. ‘Het budget is beperkt en het aantal aanvragen onbekend. Er kunnen circa zeven aanvragen per jaar worden gehonoreerd’, stelt  het college.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu