Zet maar vast in je agenda: op 19 oktober is er weer Zuidlaardermarkt (als corona niet opnieuw oplaait). Burgemeester Thijsen van Tynaarlo kijkt ernaar uit. 'Net als vele mensen in de wijde omtrek'

Het duurt nog een paar maanden voor het zover is, maar het licht staat op groen voor de voorbereiding voor de Zuidlaardermarkt. Dat heeft burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo dinsdag bekend gemaakt.

De 820e Zuidlaardermarkt moet plaatsvinden op dinsdag 19 oktober. ,,Het gaat nu de goede kant op en ons land kan steeds verder van het slot’’, zegt Thijsen. ,,Wat is er dan mooier dan een Zuidlaardermarkt dit najaar? Daar kijk ik net als vele Zuidlaarders en mensen in de wijde omtrek heel erg naar uit. De marktorganisatie heeft er zin in en we willen hem graag organiseren.”

Nog geen duidelijkheid over grote evenementen

De gemeente Tynaarlo heeft weliswaar nog geen duidelijkheid over hoe het Rijk besluit over grote evenementen dit najaar. Toch moet Tynaarlo wel starten met de voorbereidingen, laat ze weten, anders komt ze in tijdnood.

Vanwege de onzekerheid wordt het evenement achter de schermen opgeknipt in vier onderdelen: de paardenmarkt, de warenmarkt, de kermis en de festiviteiten rondom de marktdag. Eventueel kunnen onderdelen worden aangepast of geschrapt, mochten coronamaatregelen daarom vragen, of als virus weer oplaait.

Export is vraagteken

Thijsen houdt nog een slag om de arm voor wat betreft de export op de paardenmarkt. „Hier komen mensen uit 60 verschillende landen. Ik weet niet of dit verstandig is. Ik zeg dus niet dat het niet kan, we denken er nog over na.”

Nu het er naar uitziet dat Nederland het virus onder controle heeft, is het volgens Thijsen zaak om terug te gaan naar het oude normaal en de angst te laten varen. „”Zoals het er nu naar uitziet, wordt de Zuidlaardermarkt zoals hij altijd is. Met kermis, een feesttent en vuurwerk.”

Hij heeft voor zijn beslissing overleg gehad met de Veiligheidsregio Drenthe. „Een vierde golf besmettingen kan nog roet in het eten gooien. We lopen dus als gemeente wel een risico, maar ik vind het een verantwoord risico.” Hij wijst op de planning van het Rijk, waarin staat dat in september ook regels als de anderhalve meter achterwege kunnen blijven. „Dan is er dus ook geen reden meer om de Zuidlaardermarkt niet te houden. We kunnen alleen niet tot september wachten met de beslissing over de vergunning, dat moet voor 1 juli.”

Minder Zuidlaarderbollen in 2020

In 2020 ging de Zuidlaardermarkt voor het eerst sinds de oorlog niet door. Banketbakkerij Hovius maakte slechts 2.500 Zuidlaarderbollen, in plaats van de gebruikelijk 10.000. In 2002 werd de markt een dag uitgesteld vanwege de begrafenis van prins Claus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu