Tynaarlo steunt toch project Hartveilig Drenthe

Een goed netwerk van defibrillatoren is van groot belang, vindt een meerderheid in de gemeenteraad, en daarvoor moet Tynaarlo de portemonnee trekken. Foto: ANP/Robert Vos

De gemeente Tynaarlo steekt alsnog bijna 2900 euro in het project Hartveilig Drenthe, dat moet voorzien in een dekkend netwerk van hartdefibrillatoren en hulpverleners.

Een grote meerderheid van de gemeenteraad overrulede dinsdagavond een besluit van burgemeester en wethouders om die bijdrage niet te leveren. B en W stellen dat er al een sluitend netwerk is. Het project Hartveilig Drenthe beoogt weliswaar een verbetering en onderhoud, maar wethouder Oetra Gopal (GroenLinks) betoogde dat dit een taak van het Rijk is. Ze heeft in haar begroting voor sociale hulp en zorg geen geld, zegt ze.

‘Haal het geld uit ander potje’

Leefbaar Tynaarlo, VVD, D66, CDA, Gemeentebelangen en PvdA dienden een motie in om toch geld uit te trekken. Dat moet dan maar uit het zogenoemde Leefbaarheidsfonds komen, stellen de partijen. Ze stellen dat het gevraagde bedrag een minimaal effect heeft op de gemeentelijke begroting. Bovendien vinden ze het een slecht signaal naar de vrijwilligers die bezig zijn met Hartveilig Drenthe om het geld niet te geven.

De motie kreeg steun van alle fracties, behalve van drie van de vier leden van GroenLinks. Raadslid Miguel Ririhena van die partij steunde de motie wel. Ook raadslid Henny van den Born van ChristenUnie steunde de motie.

Actueel houden en vrijwilligers trainen

Drenthe telt circa 700 Automatische Externe Defibrillatoren, dat zijn apparaten waarmee je iemand na een hartstilstand kunt reanimeren. De apparaten hangen bijvoorbeeld sportclubs en andere instellingen. Stichting Hartveilig Drenthe wil het systeem vervolmaken door bijvoorbeeld de gegevens van alle vrijwilligers goed bij te houden en te helpen bij het vinden van geschikte locaties waar de apparaten het beste kunnen hangen.

Dit vergt voortdurend onderhoud, aldus de stichting, en daarvoor is voor de komende jaren 8,5 cent per inwoner nodig. De twaalf Drentse gemeenten is gevraagd deze bijdragen namens alle inwoners op tafel te leggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu