'Tynaarlo te klein voor aandeelhouderschap Eelde'

Druk overleg in de gemeenteraad van Tynaarlo. Foto DvhN

Het college van de gemeente Tynaarlo moet onderzoeken welke opties er zijn om de aandelen in Groningen Airport Eelde (GAE) van de hand te kunnen doen.

Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

De motie - ingediend door GroenLinks - was de aanleiding voor een lange discussie in de raadszaal in Vries. Wethouder Theun Wijbenga (CDA) noemde de motie 'charmant, maar te vroeg'. De mogelijkheden om van de aandelen GAE af te komen worden volgens hem namelijk meegenomen in het uitgebreide onderzoek (275.000 euro) naar de toekomst van het vliegveld, in opdracht van de aandeelhouders. 

GAE is eigendom van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo. Tynaarlo bezit 4 procent van de aandelen en betaalt 11.000 euro voor het onderzoek. 'Het vliegveld moet de eigen broek maar eens ophouden.' 'Het vliegveld is een bodemloze put voor de overheden.' De uitspraken kwamen allemaal voorbij.

Te klein
Meerdere fracties noemden de gemeente Tynaarlo eigenlijk te klein om aandeelhouder te zijn van GAE. De discussie ging naarmate de avond vorderde alle kanten op.

Zo stelde het CDA en passant voor om bij het vliegveld een treinstation te bouwen. De PvdA beweerde in de afgelopen jaren tegen de baanverlenging te hebben gestemd. Toen D66 en het CDA daar vraagtekens bij plaatsten, zei Anneke Lubbers (PvdA): ,,Ik heb het niet nagekeken, maar anders stemmen we nu alsnog tegen.''

Kaas en worst
Inmiddels ging een schaal met kaas, worst en olijven de zaal rond. Wethouder Wijbenga benadrukte vlak voor het stemmen andermaal dat de opties om van de aandelen af te komen en ook de gevolgen van een eventueel faillissement van GAE worden meegenomen in het grote onderzoek van alle aandeelhouders.

Voor een meerderheid van de raad was dat niet voldoende. GroenLinks, D66, Leefbaar Tynaarlo, PvdA en drie leden van de VVD stemden voor de motie. CDA, ChristenUnie, Gemeentebelangen en VVD-lid Van Heukelum tegen.

Nieuws

Meest gelezen

menu