Tynaarlo verliest geduld: kom snel met schaderegeling voor aardbevingen

Bij Winde vond onlangs een aardbeving plaats. Foto DvhN

De schaderegeling voor Noord-Drentse aardbevingen moet nu echt beter, dat stelt de gemeenteraad van Tynaarlo in een verklaring die dinsdag mede naar aanleiding van de recente aardbeving bij Winde en Bunne is opgesteld.

Omgekeerde bewijslast, goed systeem om de effecten van aardbevingen te volgen en onderzoek naar de risico’s van de gaswinning bij Vries. Dat is kort samengevat het eisenpakket dat Leefbaar Tynaarlo dinsdag in een motie formuleerde en waarmee bijna de voltallige raad van Tynaarlo mee instemde.

Burgemeester blij met motie

Burgemeester Marcel Thijsen ziet de motie als ondersteuning voor zijn inspanningen om in ‘Den Haag’ tot goede schaderegelingen te komen. Volgens hem staat bij Haagse politici en ambtenaren nog altijd niet goed op het netvlies wat er in Noord-Drenthe nodig is om tot betere regelingen te komen.

Volgens Leefbaar Tynaarlo lijkt het er op dat de NAM de aardbeving bij Winde en Bunne toeschrijft aan de gaswinning bij Vries, en niet aan de gasopslag bij Langelo. Dat is van belang, omdat Langelo onder het Groningen-protocol valt, met omgekeerde bewijslast, en Vries niet. Leefbaar wijst verder op de woningbouwplannen bij Vries. Die huizen moeten mogelijk versterkt worden als de gaswinning daar meer bevingen veroorzaakt.

Burgemeester Thijsen windt zich al geruime tijd op over de in zijn ogen willekeurige schadeafhandeling in Noord-Drenthe. Het onderscheid tussen ‘Groningse en Drentse schade’ is hier volgens hem niet uit te leggen. Bovendien is er onduidelijkheid over nieuwe methoden om trillingen te meten die het ministerie wil invoeren, maar waarover ze nog geen uitleg kunnen geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu