Tynaarlo was onduidelijk over plan Eelde

Het gemeentehuis in Eelde. FOTO ARCHIEF DVHN

Tynaarlo moet voortaan meer duidelijkheid geven over de status van nieuwbouwplannen, zoals bij het voormalig gemeentehuis in Eelde.

Dit verklaarde wethouder Miriam Engels (D66) dinsdagavond op vragen van fractieleider Gezinus Pieters van de VVD in de raad van Tynaarlo. Omwonenden van het voormalige gemeentehuis zijn zeer bezorgd over de plannen rondom het pand. Achter het monumentale gebouw zouden appartementen moeten komen. Daarvoor zou een deel van Prinses Irenelaan mogelijk aan de openbaarheid onttrokken moeten worden.

Woensdagavond houdt ontwikkelaar Paas Vastgoed een informatiebijeenkomst voor de dorpsbewoners. Bij diverse raadsfracties zijn vragen binnengekomen, die de raadsleden niet goed konden beantwoorden.

Gevoelig
Engels verklaarde dat Paas de gemeente heeft gepolst over het plan. Het college van B en W staat er in beginsel postitief tegenover, maar vindt wel dat Paas met de omwonenden moet overleggen. De plannen zouden nog in een verkennende fase verkeren. Engels zei zich te realiseren dat bebouwing op de plek bij het gemeentehuis gevoelig ligt. Paas heeft de gemeente laten weten de plannen alleen rendabel te kunnen maken als er nieuwbouw bij het huidige gebouw komt.

Het voormalige gemeentehuis heeft in 1999 zijn oorspronkelijke functie verloren. Sindsdien is er veel om te doen geweest. Tussen 2000 en 2002 waren er ook al plannen om achter het pand te bouwen, waar een door de bewoners opgerichte stichting tegen procedeerde. De stichting verloor de procedures, maar de plannen zijn nooit gerealiseerd.

Kantoren
Later kwamen er kantoren in het gebouw. Door de teruggelopen vraag naar kantoorruimte staat het pand nu goeddeels leeg. Daarom klonken er ook positieve geluiden in de gemeenteraad. Jurryt Vellinga van Leefbaar Tynaarlo, die de kwestie aan de orde stelde, waardeert het dat er weer een nieuwe invulling lijkt te komen voor het gebouw. Wel hekelde hij de manier waarop de plannen naar buiten zijn gekomen.

De stichting die in 15 jaar geleden procedeerde tegen de uitbreidingsplannen, bestaat nog steeds. Het valt te verwachten dat die weer van zich zal laten horen nu er opnieuw bouwplannen bij het voormalige gemeentehuis zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu