Tynaarlo wil zich niet uit de markt prijzen met kosten voor bijzetten en begraven

Een begrafenis moet betaalbaar blijven, het bijzetten van een urn wordt goedkoper. De gemeente Tynaarlo wil niet de duurste gemeente worden voor nabestaanden.

Dit blijkt uit een voorstel dat binnenkort in de gemeenteraad op tafel komt. Het gemeentebestuur van Tynaarlo worstelt al enige jaren met de vraag in hoeverre de openbare voorzieningen voor begraven en het bijzetten van urnen kostendekkend moeten zijn.

Bijzetten wordt goedkoper

Op sommige punten dreigt Tynaarlo zichzelf uit de markt te prijzen, constateert de gemeente. Daarom wil zij het 500 euro goedkoper maken om een urn bij te zetten in een nis. Dit kost nu 2136 euro voor twintig jaar. Een urnenkelder of -ruimte moet 530 euro goedkoper worden, die kost nu 2704 euro.

Achtergrond is dat de gemeente elf jaar geleden een mooie muur gebouwd op de begraafplaats in Vries, met nissen om urnen in bij te zetten. Later verrezen dergelijke bouwwerken in Zuidlaren en Eelde. Het vergde forse investeringen en de gemeente redeneerde dat zij de kosten in tien jaar wilde terugverdienen met de uitgifte van nissen. Maar nu zijn er slechts 34 nissen uitgegeven.

Crematorium biedt ook mogelijkheid tot bijzetten

Volgens de gemeente zelf is Tynaarlo op dit punt aanzienlijk duurder dan omliggende gemeenten. Ook speelt mee dat crematorium Ommeland en Stad bij Ter Borch niet zo lang geleden is open gegaan. Hier is ook de gelegenheid om urnen bij te zetten.

De tarieven voor begraven zijn sinds tien jaar geleden ruimschoots verdubbeld. Dit geldt ook voor het verlengen van grafrechten, wat nabestaanden wel eens rauw op het dak valt. Voor een periode van twintig jaar rekent de gemeente nu ruim 2300 euro voor een enkel graf, voor twee graven het dubbele. De gemeenteraad heeft hier destijds toe besloten omdat steeds meer mensen zich tegenwoordig laten cremeren. Het zou niet passend zijn geld uit de gemeentekas toe te leggen op de begraafplaatsen.

Begraven niet alleen voor mensen met geld

De raad heeft er tijdens een eerdere discussie op aangedrongen hier nog eens na te kijken. Begraven moet niet alleen zijn weggelegd voor mensen met veel geld, is nu de overweging.

Burgemeester en wethouders willen nu de gulden middenweg bewandelen. De kostendekkendheid is nog niet helemaal doorgevoerd, de gemeente legt nog jaarlijks iets meer dan 100.000 euro toe op het begraven bijzetten. B en W willen dit nu voor de komende jaren zo houden, in plaats van dat de gemeentelijke bijdrage verder omlaag gaat. Het college wil echter ook niet de goedkoopste gemeente in de regio worden, dan zou de gemeente jaarlijks dik 200.000 euro op de kosten gaan bijleggen.

Nieuws

Meest gelezen

menu