Tynaarlo zet deur naar Hartveilig Drenthe op een kier

Door op allerlei strategische plekken defibrillatoren te hangen, hoopt Stichting Hartveilig Drenthe tot een goed netwerk te komen. Dit vergt ook training van vrijwilligers die de apparaten kunnen bedienen. Foto: Catrinus van der Veen

Misschien kan de gemeente Tynaarlo toch wat dubbeltjes en kwartjes bij elkaar schrapen voor de bijdrage van 2900 euro aan een sluitend netwerk in Drenthe van defibrillatoren.

Dit blijkt uit de antwoorden op vragen van raadslid Koos Dijkstra (PvdA) aan burgemeester en wethouders. Als we nu een oplossing hebben voor alle financiële tekorten op de begroting voor zorg en ondersteuning, kunnen we het besluit heroverwegen om geen geld te geven, antwoorden B en W.

Stichting werkt aan sluitend netwerk

De PvdA maakt zich, net als de VVD , zorgen over de weigering van B en W om een financiële bijdrage te leveren aan een sluitend en goed functionerend netwerk van defibrillatoren. Dat zijn apparaten waarmee je iemand met een hartstilstand kunt reanimeren. Stichting Hartveilig Drenthe werkt aan zo’n netwerk en vraagt de Drentse gemeenten om 8,5 cent per inwoner bij te dragen. Tynaarlo weigerde dat, de buurgemeenten Aa en Hunze en Noordenveld stemden toe.

Verantwoordelijk wethouder Oetra Gopal (GroenLinks) van Tynaarlo verklaarde eerder dat het geld voor zorg en ondersteuning op is. De gemeente heeft er op dit terrein van het Rijk veel taken bij gekregen, de bijgeleverde financiële middelen zijn ontoereikend.

Hoeveel inwoners krijgen jaarlijks hartstilstand?

Daar nemen Dijkstra en zijn collega Gezinus Pieters van de VVD echter geen genoegen mee. Pieters komt met een motie om alsnog geld uit te trekken. Dijkstra wil weten hoeveel mensen jaarlijks in Tynaarlo een hartstilstand krijgen, hoeveel van hen net op tijd het leven wordt gered dankzij een hulpverlener met een defibrillator en hoeveel mensen ondersteuning nodig hebben omdat de redding net te laat kwam om hersenschade te voorkomen.

Op deze vragen moeten B en W het antwoord schuldig blijven, omdat Hartveilig Drenthe dit soort gegevens alleen verstrekt aan gemeenten die meebetalen aan het werk van de stichting. Verder zegt de gemeente niet bij te houden of mensen hulp nodig hebben omdat een reanimatie te laat op gang is gekomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu