UWV: 'Lichte afname van WW-uitkeringen in Drenthe, maar nog steeds veel meer dan een jaar geleden'

Het gebouw van Werkplein in Emmen. Foto: WerkgeversServicepunt Drenthe

Het UWV meldt dat er in juli een lichte afname was van het aantal WW-uitkeringen in Drenthe. De daling werd met name veroorzaakt doordat in de zomer meer seizoenswerk beschikbaar is.

Eind juli waren er in Drenthe 8.448 WW-uitkeringen. Dit komt neer op ongeveer 3,4 procent van de Drentse beroepsbevolking. In juli nam dit aantal uitkeringen met zo’n 1 procent af ten opzichte van de vorige maand. De beschikbaarheid van seizoenswerk speelde een grote rol in de daling.

In sectoren als landbouw, horeca en bouw is het hoogseizoen waardoor veel uitzendkrachten hier tijdelijk werk vinden. De daling van de WW in de afgelopen maand doet zich vooral voor onder jongeren. Zij hebben vaker een kortdurende uitkering en werken vaker op tijdelijke basis in seizoenswerk.

Meer uitkeringen door coronavirus

Ondanks de daling blijven de gevolgen van het coronavirus duidelijk met veel meer WW-uitkeringen dan een jaar geleden. Eind juli 2020 telde Drenthe 1.507 meer WW-uitkeringen (+21,7%) dan in juli 2019. Deze stijging in het aantal uitkeringen is met name veroorzaakt door aanvragen van de WW in de eerste maanden na de corona-uitbraak. In de maanden maart tot en met mei verloren vooral veel jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract hun baan.


Nieuws

Meest gelezen

menu