UWV mag uitkering terugvorderen van echtgenote saunabaas

De sauna in Peize. Foto: DvhN/Archief

De uitkeringsinstantie UWV mag teveel uitgekeerde uitkering terugvorderen van de echtgenote van de eigenaar van Beauty Sauna Peize. De vrouw geniet een arbeidsongeschiktheidsuitkering en werkte volgens UWV in de periode van 2007 tot 2012 voor minimaal 26 uur per week als leidinggevende in de zaak van haar man. Hierdoor zou zij 85.000 euro onterecht hebben opgestreken.

Tijdens eerdere zittingen werden oud-werknemers, maar op verzoek van mevrouw ook huidige werknemers gehoord. Volgens de rechter staat niet ter discussie of de vrouw inderdaad in de zaak van haar man heeft gewerkt, zonder dat zij dit opgaf aan UWV.

De vrouw erkent dat zij werkzaam is geweest, maar heeft hiervan geen administratie van de gewerkte uren bijgehouden, in elk geval niet overhandigd. Door het ontbreken van deze controleerbare gegeven is het aantal uren arbeid geschat op basis van alle verklaringen. De rechtbank vindt de schatting, 26,5 uur per week, niet onredelijk.

Dat de vrouw ook deels op privé-basis de sauna bezocht, veegde de rechtbank van tafel. Temeer, omdat zij tijdens de zitting beweerde dat zij tijdens deze privé bezoeken aanwijzingen aan het personeel gaf en notities maakte.

Advocaat Van Ophoven bekritiseerde tijdens de zitting de gang van zaken. Zo zouden met name ex-werknemers zijn gehoord en relevante getuigen niet. De rechtbank pareerde die mening. UWV heeft meerdere personen gevraagd om te getuigen, maar niet iedereen wilde. Dat de afwikkeling van deze zaak lang op zich liet wachten, ligt volgens de rechtbank aan het feit dat de vrouw geen opgave heeft gedaan van haar werkzaamheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu