Ubbink in de bres voor Drents heideschaap

Een kudde zuivere Drentse heideschapen zwermt rond half mei uit over een paar honderd hectare omrasterde heide bij Poolshoogte. Met dank aan schapenhoudster Berber Ubbink.

Schaapherder Berber Ubbink met haar kudde heideschapen. FOTO JAN ANNINGA

Schaapherder Berber Ubbink met haar kudde heideschapen. FOTO JAN ANNINGA

Zij is één van de hoofdrolspelers die meelift in Natuurlijk Odoorn, een nieuwe stichting die tot doel heeft Odoorn op de kaart te zetten. Oud-wethouder Wil Luchjenbroers is één van de initiatiefnemers die bij Ubbink thuis de koppen bijelkaar staken om de puntjes op de i te zetten. Luchjenbroers: ,,Door activiteiten te verbinden hopen we aanspraak op Leader-gelden (Europees subsidiegeld om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren, red).’’

Berber Ubbink zet zich in om het alsmaar zeldzamer wordende Drentse heideschaap voor uitsterven te behoeden. Berber Ubbink? Is dat niet de weduwe van Tienus Kaspers, de eind 2013 overleden herder van de Exloër kudde Drentse heideschapen? Die, nadat ze het stokje van haar man had overgenomen, op een door velen omstreden manier aan de dijk werd gezet? Wier laatste uurtje als schapenhoudster daarna geslagen leek?

 

Toch geen leven zonder schapen

Klopt allemaal. Uitspraken in deze kolommen als ‘Zet maar in de krant dat ik werk zoek’ en ‘Ik moet werk gaan zoeken. Ik ben verpleegkundige van oorsprong...’ waren open sollicitaties naar een leven zonder schapen. In werkelijkheid kon ze zich er echter nooit los van maken. Liefdevol sjouwt ze dagelijks met de zuigfles af en aan naar de stal achter haar huis om pasgeboren lammeren bij te voeden. Ze heeft het razend druk deze tijd van het jaar. Achttien uur per etmaal, zeven dagen in de week, staan voor haar in het teken van haar wollige viervoeters.

Ze waren haar steun en toeverlaat in de periode na het overlijden van Tienus. ,,Het was alsof Tienus op mijn schouder zat, meekeek en hielp. Als ik ergens geen oplossing voor had, gaf hij het antwoord.’’ Haar 250-koppige gezelschap is gemêleerd: Oostenrijkse bergschapen, Duitse zwartkoppen, kruislingen... Lieverds vindt ze ze, stuk voor stuk. Economisch doen ze het ook goed. Maar toch, die ‘Drentjes’, dat zijn haar lievelingsschapen. ,,Zij moeten mijn visitekaartje worden. Een heideterrein met alleen maar dat Drentse ras, dat past zó mooi bij elkaar, dat is zó authentiek...’’ Dat ze juist met dat Drentse heideschaap zich emotioneel zo verbonden voelt, ligt voor de hand. Tienus werd er bij de kudde van Exloo immers ook door omringd.

 

Nieuwe lente, nieuw geluid

,,Als erfgenaam voel ik mij beheerder van de erfenis.’’ Onlangs heeft ze de kudde - tachtig ‘zuivere Drentjes’, waarvan 65 ooien, vanuit Valthe verhuisd naar een terrein achter haar huis. ,,Daar kunnen ze aflammeren. Als het een beetje meezit heb ik er rond half mei 35 ooilammeren bij.’’ Zodra de geboortegolf achter de rug is, vertrekt de kudde richting Poolshoogte.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid is nu haar motto. Blakend van inspiratie en ideeën bewandelt Ubbink nieuwe zijwegen. Zo schakelt ze jongeren van Studio JOB (Jongeren Onder Begeleiding) uit Odoorn in bij de verzorging van haar schapen en heeft ze plannen om voor de bewoners van woonzorgcentrum Paasbergen in Odoorn een brei- en spincafé op te starten. Uiteraard met wol van eigen schapen. ,,Een duurzaam idee.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu