Uit fractie gezet Emmer PVV-raadslid Kuilder in genade aangenomen en terug als PVV'er

Tom Kuilder werd eind 2018 uit de Emmer PVV-fractie gezet, maar is straks weer gewoon raadslid voor deze partij. Foto: Gemeente Emmen

De fractie van de PVV in Emmen bestaat eind deze maand weer uit drie personen. De eind 2018 uit de fractie gezette Tom Kuilder keert terug op het oude nest.

Kuilder zit sinds zijn gedwongen vertrek uit de PVV-fractie in 2018 in zijn eentje onder de naam Voor Emmen Voor Nederland (VEVN) in de Emmer gemeenteraad. De Emmenaar kon vertrekken bij de PVV nadat zijn fractiegenoten Edwin Rixtum en Martijn Storm het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Beide heren gaven aan het impulsieve en het solistische gedrag van hun fractieleider meer dan zat te zijn.

Eerder lag Kuilder al binnen zijn eigen fractie onder vuur nadat hij op Twitter bijdragen uit racistische kringen had gedeeld. Tot een breuk kwam het toen nog niet omdat Kuilder aangaf de achtergronden van de bron niet te kennen.

‘Tom stelt zich anders op, is ook veel rustiger geworden’

Volgens huidig PVV-voorman Rixtum is er sinds eind 2018 veel veranderd. ,,Tom stelt zich anders op, is ook veel rustiger geworden. De afgelopen maanden is het contact met hem aanzienlijk verbeterd en als raadsleden trokken we bij de voorbereidingen van vergaderingen ook wel eens samen op.’’

 

Het onderlinge vertrouwen is dusdanig hersteld dat volgens Rixtum niets een terugkeer van Kuilder bij de Emmer PVV-fractie in de weg staat. ,,Ik begrijp het als buitenstaanders hier raar tegenaan kijken. Het is ook allesbehalve een alledaagse move. Maar we denken dat dit voor beide partijen goed is en daarom doen we het.’’

De Emmer PVV-fractie bestond na het vertrek van Kuilder in 2018 nog uit twee fractieleden, maar dat was puur op papier. Raadslid Martijn Storm liet zich vorig jaar niet of nauwelijks zien.

Raadslid Storm pakte na veroordeling toch zijn biezen

Begin juli werd hij door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf voor het doen van een valse aangifte bij de politie. Hij verklaarde in 2018 meermaals telefonisch te zijn bedreigd. Het onderzoek dat volgde leverde tegenstrijdigheden op in de verklaringen van het raadslid.

Opmerkelijk was dat PVV-fractieleider Rixtum aangaf dat hij niet eens wist dat Storm voor de rechter moest verschijnen. Hij liet meteen weten dat er voor mensen die veroordeeld zijn geen plek meer is bij de PVV.

In september kondigde Storm aan verder te gaan als raadslid onder de naam Lijst 13, maar hij kwam in die rol nimmer bij raads- en commissievergaderingen. In december maakte Storm bekend te stoppen als raadslid.

‘Een echtpaar in dezelfde fractie. Ook dat is bijzonder’

Zijn positie zal ingenomen worden door Sonja Rixtum-Kort. Zij was bij de verkiezingen de nummer 4 op de Emmer PVV-lijst en is ook de vrouw van fractieleider Edwin Rixtum.

,,Een echtpaar in dezelfde fractie is ook bijzonder’’, erkent de PVV-voorman. ,,Het is niet de eerste keer dat het in Nederland gebeurt, maar misschien wel in Emmen.’’

Edwin Rixtum is en blijft fractieleider van de PVV. Van drie zetels, naar twee en dan naar één. En vervolgens weer naar drie. Eind goed, al goed? Rixtum: ,,Het is allemaal niet gegaan zoals we wilden. Natuurlijk was dit niet goed voor het aanzien van de PVV. We hebben gelukkig nog twee jaar de tijd om het vertrouwen bij de achterban te herstellen en te laten zien wat we waard zijn.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu