'Uitbater afgebrand hotel in Wanneperveen deed eerder al melding bij de politie dat haar zaak in vlammen op zou gaan'

Dat het hotel aan de Veneweg in Wanneperveen in vlammen is opgegaan dinsdagnacht, is allerminst toeval. Dat zegt uitbater Berendina Bosman. Zij zegt acht weken geleden melding te hebben gedaan bij de politie over dreigende brandstichting.

Een grote brand legde het voormalige hotel in de as.

Een grote brand legde het voormalige hotel in de as. Foto: Martijn Bijzitter

„Er waren gewoon bijna zeven mensen dood”, zegt Bosman dinsdagochtend als ze ziet hoe een kraan de eerste wrakstukken van haar hotel ruimt. Van de voormalige gasterij De Blauwe Hand, staat alleen nog het achterste gedeelte en een naastgelegen hooizolder overeind. Maar ook die zijn flink beschadigd. Het is nog onduidelijk wat de schade precies is.

In mei vorig jaar betrok Bosman het pand als huurder. Ze wilde er een goedlopend hotel van maken. Het stond de afgelopen jaren leeg. Ook werd er vanaf het terrein een sushirestaurant gerund. Maar Bosman raakte na enkele maanden in conflict met de eigenaar. Ze vond de brandveiligheid onder de maat en eiste verbetering. Die kwam er niet, dus legde ze naar eigen zeggen zelf een noodvoorziening aan voor de werknemers die in het hotel verbleven.

‘Het was alsof het vuur achter mij aan kwam’

Dat alarm redde dinsdagnacht het leven van ‘Jopie’, een man uit Curaçao die de afgelopen maanden werkte en woonde in Giethoorn2Stay, de naam waaronder het hotel tegenwoordig vaart. „Ik hoorde een bel en zag licht. De vlammen kwamen toen al uit het dak. Het was alsof het vuur achter mij aan kwam”, vertelt hij op zijn zwarte slippers. „Ik heb een broek, een shirt, mijn portemonnee en mijn sleutels gegrepen en ben naar buiten gerend. Mijn koffer heb ik achter moeten laten, waar mijn paspoort in zat.”

De brand ontstond even na middernacht en bleek al snel uitslaand te zijn. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was er geen houden meer aan. Er werd opgeschaald om te voorkomen dat het vuur over zou slaan naar een naastgelegen pand. Ook woonboten die voor het hotel liggen, werden ontruimd, vanwege de grote hoeveelheid rook die bij de brand vrijkwam. Er raakte niemand gewond.

Naast ‘Jopie’ verbleven nog zes Griekse seizoensarbeiders in het hotel. Ze werken op een scheepswerf in Meppel. Het gedeelte waar zij sliepen staat nog overeind, maar Sampri Kourouk (32) zal de afgelopen nacht niet snel vergeten. „We werden gewekt door mensen van buiten. De man die als eerste wakker werd gemaakt, heeft de rest op tijd uit bed gekregen. Het is zo jammer, want het leven was hier goed. Alles was voor elkaar en verliep netjes. We hebben net gehoord dat we ergens in Giethoorn worden opgevangen.”

Anonieme tip over brandstichting

Bosman klopt Jopie dinsdagmorgen op zijn schouder. Ze belooft hem nieuwe kleren en onderdak. Daarna doet ze haar verhaal. „Zo’n acht weken geleden kreeg ik een anonieme tip waarin werd voorspeld wat nu is gebeurd. Dat heb ik doorgespeeld aan de politie, maar die hebben er niets aan gedaan.”

Ze werd in de nacht van maandag op dinsdag gebeld door een van de Griekse seizoenswerkers die nu een paar weken in het hotel verblijven, maar durfde naar eigen zeggen haar huis niet uit. Pas toen de zon opkwam, durfde ze naar het hotel te komen. De ruzie tussen haar en de eigenaar gaat zo ver, dat ze vreest voor haar eigen veiligheid, zegt ze.

Bij het hotel vonden al meerdere incidenten plaats sinds haar aantreden. In februari werd er met een grote politiemacht een 47-jarige man uit de gemeente Steenwijkerland opgepakt voor bedreiging en wapenbezit. Eind april werd de zaak op last van diezelfde gemeente deels gesloten. „Het is hier gewoon een puinhoop geworden, door de spelletjes van de eigenaar”, zegt Bosman.

Een dag voor de brand bereikte het conflict tussen Bosman en de eigenaar het kookpunt: de rechter legde haar op het pand te verlaten, omdat het pand geveild zou gaan worden eind juni. „En nog geen 24 uur later brandt het af. Ik heb zo mijn vermoedens”, zegt ze cryptisch. De politieagent ter plaatse wil nog niet ingaan op de melding die Bosman eerder zou hebben gemaakt.

Eigenaar: ‘Ik reageer voorlopig nergens op’

Dinsdagmiddag laat loco-burgemeester Marcel Scheringa van Steenwijkerland weten dat het pand als verloren kan worden beschouwd. Hij bevestigt dat op last van de gemeente het pand is gesloten, omdat de brandveiligheid niet op orde was. „Door de nieuwe voorzieningen werden de mensen in de bedrijfswoning gealarmeerd en konden zij het pand tijdig verlaten.“ De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, meldt hij.

Het gonst bij buren en dorpsbewoners van de geruchten. Voor velen staat brandstichting buiten kijf, sommigen wijzen ook met de vinger naar de eigenaar, al is daar geen bewijs voor. De eigenaar was dinsdagochtend niet aanwezig op de plek van de brand. Hij laat telefonisch weten dat hij in de lappenmand zit. „Ik ga voorlopig nergens op reageren. Ik weet nog niet wat er is gebeurd en heb al helemaal geen zin op welke aantijging dan ook in te gaan.”

De buren die pal naast het hotel wonen, hopen op rust. „Wat de toedracht ook is, het is gewoon erg sneu en voor iedereen jammer. Nu is het maar afwachten wat er mee gaat gebeuren, gelet op die veiling. Het is en blijft een hele mooie plek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu