Uitgavenstop Hoogeveen is ongekend, maar gemeente wil de regie houden

Wethouder Jacob van der Heide (rechts) geeft een toelichting op de uitgavenstop van de gemeente Hoogeveen. Naast hem burgemeester Loohuis, wethouder Erwin Slomp en wethouder Gert Vos Foto: Gerrit Boer

Hoogeveen heeft per direct besloten tot een uitgavenstop. Het college hoopt met die ongekende ingreep het stuur in handen te houden en preventief provinciaal toezicht te voorkomen.

Sombere gezichten in de B en W-kamer van Hoogeveen, donderdag. ,,Ik ben bijna dertig jaar actief in het openbaar bestuur’’, sprak burgemeester Karel Loohuis, ,,maar de intensiteit en omvang van nu is ongekend. En niet alleen in Hoogeveen.’’

Deze gemeente moet, om aan het eind van dit jaar niet opnieuw in de dieprode cijfers te belanden, fors ingrijpen. In totaal wil de gemeente met kleine en grote maatregelen 8 miljoen euro (structureel) bijeenschrapen.

Uitzonderlijk of desastreus?

Voor 2020 betekent dit dat alle uitgaven die niet wettelijk of contractueel verplicht zijn door de gemeente worden stopgezet. Een uitzonderlijke aanpak voor een uitzonderlijke situatie, typeerde Loohuis. Drastisch, dramatisch en desastreus, vinden anderen.

Elke dag dat Hoogeveen langer wacht met ingrijpen, drukt de gemeente financieel dieper in de problemen, zo schetste wethouder Jacob van der Heide (financiën) de misère. Wachten op mogelijk extra geld van het rijk (via het gemeentefonds), kan Hoogeveen zich niet veroorloven. En wat de gemeente zéker niet wil is preventief toezicht door de provincie. De gemeente moet dan voor elke nieuwe uitgave toestemming vragen.

Reservepot leeg

En dus probeert het gemeentelijke schip, dat al veel water heeft gemaakt, koers te houden. Op weg naar betere tijden, naar een gezond huishoudboekje en financieel spek op de botten. Want de reservepot, waar twee weken geleden nog een schamele ton in zat, is nu echt leeg.

Op 25 februari moet duidelijk zijn welke besparingen de uitgavenstop op korte termijn oplevert. Buiten de wettelijke en contractuele verplichtingen is niets veilig (of heilig). Volgens wethouder Van der Heide wordt wel ‘goed gekeken naar gewekte verwachtingen’, maar als niet anders kan gaat het slot echt op de knip.

Gevolgen

Alle geplande investeringen worden opnieuw tegen het licht gehouden. De kans is groot dat onderhoud en vervangingen worden uitgesteld. Dat kan gevolgen hebben voor scholen, sportvelden en het zwembad. Het college wil aan ‘grote en kleine knoppen’ draaien om de uitgaven te beteugelen. Aan de inkomstenkant willen B en W niet sleutelen, want politiek erg gevoelig.

Voor de lange termijn wil het college, met de gemeenteraad en inwoners, verdere bezuinigingen invullen. Want het duurt naar verwachting jaren voor Hoogeveen weer financieel boven Jan is. Hoogeveen moet ‘sober en spaarzaam financieel beleid’ maken en eind 2024 minimaal 13 miljoen euro in de spaarpot hebben om risico’s op te kunnen vangen.

Tekorten

De afgelopen jaren hebben vooral de tekorten in het sociaal domein er flink ingehakt. Bezuinigingen op dit terrein sorteerden onvoldoende effect, constateert het college: ,,Daarom grijpen we per direct in.’’ Vooral ook omdat er nieuwe tekorten dreigen: de uitgaven op het sociale domein blijven hoger dan de inkomsten vanuit het rijk.

De ambtelijke organisatie is donderdag ook geïnformeerd. Volgens burgemeester Loohuis was men ‘niet verrast en blij met de duidelijkheid’. ,,Maar vanzelfsprekend waren er ook nog veel vragen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu