Uitgeverij Van Gorcum uit Assen brengt boek uit over de videoclips die Dick Maas voor Golden Earring maakte

Golden Earring Clips van Dick Maas 1982-1997. Foto: Uitgeverij Van Gorcum

De videoclips die Dick Maas tussen 1982 en 1997 maakte voor de Nederlandse rockband Golden Earring staan centraal in een boek dat op maandag 8 november verschijnt bij uitgeverij Van Gorcum uit Assen.

Het is boek is geschreven door Aart van Grootheest, Cees van Rutten en Jan Sander.

Tot op heden is over de videoclips van de band weinig geschreven, terwijl Golden Earring in 1982 de eerste Nederlandse band is die serieus werk maakt van een clip. Vanwege de toenemende populariteit van tv-zender MTV schakelen zij Dick Maas in, een filmregisseur die cum laude is afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie, om een clip bij de single Twilight Zone te maken.

Na het succes van die single en de bijbehorende clip groeit Dick Maas uit tot de hofleverancier van de band en maakt hij vervolgens ook spraakmakende clips bij de singles When The Lady Smiles , Clear Night Moonlight , Turn The World Around en Burning Stuntman . Ook de concertfilm Live From The Twilight Zone is van zijn hand.

‘Een schat aan informatie’

Dick Maas: ,,Voor iedereen die wil weten op welke locaties we gefilmd hebben, hoe de scenario’s tot stand kwamen, wie er allemaal in mee speelden en wie niet, wat er fout ging, bevat dit boek een schat aan informatie.”

Het boek beschrijft op zeer uitgebreide wijze de totstandkoming van de clips en de concertfilm en de grote invloed op de carrières van Golden Earring en Dick Maas.

,,We nemen de lezer mee naar lang vervlogen tijden toen Golden Earring de wereld wilde veroveren”, zegt auteur Aart van Grootheest. ,,Maar ook naar storyboards met de hand werden getekend, clips nog analoog werden opgenomen en de aandacht voor de muziek op de Nederlandse televisie beperkt was tot uitzendingen van Toppop en Countdown.”

Veel niet eerder gepubliceerde foto’s

De schrijvers hebben de beschikking gekregen over uniek archiefmateriaal, zoals de scripts en storyboards van de clips. Ook bevat het boek vele niet eerder gepubliceerde foto’s.

Het boek verschijnt op maandag 8 november. ISBN: 9789023258711, 232 bladzijden. Meer informatie staat op de website van Van Gorcum .

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu