Uitvaartleider eist rectificatie na 'smaad en laster'

Voormalig uitvaartleider Willem Brijan krijgt geen eerherstel.

De voormalig uitvaartleider van begrafenisvereniging ‘t Olde Compas in Barger-Compascuum eist in een kort geding dat een ‘smaad- en lastercampagne’ over hem wordt gerectificeerd.

Het bestuur van de vereniging is dat echter allerminst van plan. Dat werd woensdagochtend duidelijk tijdens het kort geding dat de uitvaartleider, Willem Brijan, heeft aangespannen.

Wat een begrafenisvereniging precies doet? De vereniging heeft leden die maandelijks contributie betalen. Bij een uitvaart wordt een aantal zaken door de vereniging vergoed. De uitvaartleider, in loondienst bij de vereniging, krijgt op zijn beurt een vaste vergoeding per uitvaart om die dingen te regelen. En daar is de schoen de afgelopen jaren flink gaan wringen tussen Brijan en ‘t Olde Compas.

Want wat wordt precies vergoed en wat niet? Het vervoer van de overledene naar de aula, een zogenoemde verenigingskist en een opbaring in de aula van de vereniging bijvoorbeeld wel. Andere (duurdere) kisten, grafkelders en grafmonumenten niet.

Wat hij besprak was de totaalprijs
Brijan - in dienst van juli 2005 tot augustus 2015 - wil zulke extra’s best regelen voor de nabestaanden. Hij bespreekt de meerkosten daarvan altijd met de nabestaanden. Wat hij er niet bij zegt, is dat hij voor die extra’s ook een provisie voor zichzelf rekent. Wat hij met nabestaanden uitvoerig bespreekt is de totaalprijs. De advocaat van de vereniging geeft een voorbeeld. Een mooiere kist kan bij de leverancier 1615 euro kosten, Brijan regelt deze kist dan voor 1790 euro. Die extra 175 euro is voor hem. Soms zijn deze ‘extra’ bedragen groter, ook vaak kleiner. ,,Vele kleinen maken één grote’’, zegt de advocaat.

,,Als ik lid was van de vereniging, had ik dat misschien wel graag geweten’’, legt de rechter Brijan woensdag voor. ,,Mensen vroegen mij daar nooit om’’, zegt Brijan. Hij heeft dan al aangegeven dat de reguliere vergoeding echt niet toereikend is geweest voor al die uren extra werk die hij soms in uitvaarten stak. ,,Soms wel veertig uur per week.’’ En - dat bevestigt ook ‘t Olde Compas - hij doet zijn werk tot het laatst naar volle tevredenheid van de leden.

De vereniging krijgt lucht van het ‘opplussen’
Maar het bestuur van de vereniging krijgt lucht van dit ‘opplussen’ van de facturen door Brijan en wil uitleg. Ondanks diverse e-mails en gesprekken duiken de uitvaartleider en het bestuur nooit samen in de boekhouding om de zaak op te helderen. In augustus 2015 stopt Brijan met zijn werk. In een advertentie bedankt hij alle families en zegt hij dat een verstoorde verhouding met het bestuur de reden van vertrek is.

In september 2015 vindt het bestuur het wel mooi geweest. Middels een brief worden de leden op de hoogte gesteld van de ‘onjuiste manier van administreren’ van Brijan. Tijdens een ingelaste ledenvergadering in november legt Brijan zijn eigen werkwijze uit. De vereniging vertelt op haar beurt even later dat Brijan de mensen al die jaren te veel in rekening heeft gebracht. Een nieuwe brief van diezelfde strekking gaat een dikke week later naar alle leden.

Uitvaartleider is de beschuldigingen zat
Brijan - die door sommige mensen in het dorp nu met de nek wordt aangekeken - is de volgens hem ‘ongefundeerde beschuldigingen’ zat. Hij wil dat de vereniging een rectificatie naar alle leden stuurt waarin staat dat ze onrechtmatig heeft gehandeld en redelijkerwijs niet heeft kunnen menen dat de beschuldigingen juist zijn.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu