Uitvaartleider krijgt geen eerherstel

Voormalig uitvaartleider Willem Brijan krijgt geen eerherstel.

De voormalig uitvaartleider van begrafenisvereniging ‘t Olde Compas in Barger-Compascuum krijgt geen eerherstel via de rechter.

Smaad- en lastercampagne

Willem Brijan eiste in een kort geding rectificatie van uitspraken van het bestuur van de vereniging. Volgens hem had dat zich schuldig gemaakt aan een ‘smaad- en lastercampagne’. Brijan werkte van 2005 tot en met 2015 voor ‘t Olde Compas.

Voor een vaste vergoeding organiseerde Brijan de uitvaarten van de leden. Voor extra diensten - mooiere kisten bijvoorbeeld - konden ze ook bij Brijan aankloppen. Hij deed dat niet tegen kostprijs, maar berekende voor zichzelf een provisie. Op de facturen stonden echter niet de bedragen vermeld die hij als bijverdienste rekende, hij factureerde de totaalprijs.

Toen het bestuur hier van hoorde, wilde ze uitleg. Maar ondanks e-mails en gesprekken over het onderwerp doken ze nooit samen in de boeken om de zaak op te helderen. Toen Brijan stopte met zijn werk kregen de leden uitgebreid uitleg over de ‘onjuiste manier van administreren’ van Brijan, ook per brief.

Geen rectificatie uitlatingen

Brijan wilde dat de vereniging deze uitlatingen rectificeerde, maar de rechtbank gaat daar niet in mee. Ze is van mening dat de eerste brief aan de leden geen uitspraken over Brijan bevatte die niet door de beugel konden en dat het bestuur de leden daarna op de vergadering ook uitgebreid mocht informeren.

De uitvaartleider moet nu de proceskosten en extra advocaatkosten van ‘t Olde Compas betalen, een bedrag van in totaal 1634 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu