Uitzonderlijk, zestig vale gieren die neerstrijken in Drenthe

De groep vale gieren in een kale boom bij Exloo. Foto: Gerard Middelkoop

Zestig vale gieren in Exloo. ,,Bijzonder dat zo’n grote groep in Nederland neerstrijkt”, zegt Albert de Jong van de Stichting Vogelonderzoek Nederland (Sovon).

Slangenarenden boven het Balloërveld en het Bargermeer, de steppekievit en zwarte ibis in het Zuidlaardermeergebied. Het stikt van de exotische vogels in het Noorden, maar zestig vale gieren in een kale boom in Exloo is heel bijzonder. ,,Zo’n grote groep, dat heb ik niet eerder meegemaakt. Uitzonderlijk”, vertelt Albert de Jong van Sovon.

Twee vogelaars kregen de grote aasgieren voor de lens van hun camera bij Exloo, in het gebied van de reuzentelescoop Lofar. Gerard Sterk uit Odoorn en Gerard Middelkoop uit Exloo plaatsten hun foto’s van deze grote groep vliegende deuren op waarneming.nl, de website voor vogels die zelden in Nederland voorkomen.

Sterk: ,,Het was maandag om 9 uur dat we ze zagen, tussen Exloo en Buinerveen. Ze vlogen over ons heen op zo’n 40 meter hoogte. Ik zag gelijk dat het vale gieren waren, want ik heb ze ooit in Frankrijk gezien. Ik keek ervan op dat het er zoveel waren en heb ze geteld. Ik kwam op zestig stuks. Daarna verspreidden de gieren zich in groepen. We hebben één groep gevolgd en Gerard Middelkoop heeft die op de foto gezet toen die in een boom zat. Daarna vlogen de gieren weg. In zuidwestelijke richting.”

Middelkoop: ,,Ik vermoed dat ze overnacht hebben in het bos bij Exloo. Ik zag eerst één grote vogel en dacht dat het een zeearend was. Later werden het er meer.”

De vale gier komt normaal voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië, maar verschijnt af en toe ook in Nederland. De Jong: ,,De laatste jaren zie je ze elk voorjaar wel. Maar dan praat je over een of enkele exemplaren. Vooral bij warm weer en zuidenwind. Ze maken gebruik van thermiek en kunnen honderden kilometers per dag afleggen.”

De roofvogels hebben enorme vleugels met een spanwijdte van 2,4 tot 2,8 meter. Daarmee zweven ze een groot deel van de dag hoog in de lucht. Vale gieren broeden en jagen vaak in groepen.

De dwaalgasten in Exloo zijn vermoedelijk jonge vale gieren, denkt Albert de Jong van Sovon. ,,Jongen die nog niet broeden en op zoek zijn naar voedsel. Gezien de meldingen die wie binnen krijgen komen ze uit Spanje of Frankrijk en zijn ze via België en Duitsland naar ons land gevlogen.”

Vale gieren zijn aaseters. ,,Denk aan dode schapen, geiten en runderen”, aldus De Jong. Die dode dieren vind je niet veel in Drenthe en de rest van Nederland. ,,Dat is voor deze roofvogels een groot probleem. Ik denk dat de gieren daarom steeds verder getrokken zijn. Op den duur keren ze terug naar het gebied waar ze vandaan komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu