Update: Kort geding over windmolens

WindNEE steunt beroep gemeenten.

In de rechtbank in Den Haag dient vandaag vanaf 11 uur het kort geding van de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze tegen het Rijk.

In de rechtbank in Den Haag dient vandaag vanaf 11 uur het kort geding van de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze tegen het Rijk.

Beide gemeenten houden vast aan hun standpunt dat niet minister Kamp, maar de provincie bevoegd gezag is om de regie te voeren bij de plaatsing van turbines in windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

Nadat Kamp vorig jaar formeel per kort briefje liet weten geen aanleiding te zien zijn standpunt te wijzigen, besloten de gemeenten de kwestie aan de rechter voor te leggen. Deze zaak dient vandaag.

Verslaggever Jaap van Brummelen is aanwezig en geeft af en toe updates via Twitter.

Update: Het kort geding is afgelopen. Volgens advocaat Jan Veltman, die optreedt namens gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn, kan het alle kanten op. ,,Aan beide kanten zijn standpunten aangedragen die ertoe doen. Aan de vraagstelling van de rechter kun je normaalgesproken een beetje afleiden welke kant het op kan gaan, dat was nu niet het geval. Ik vind dat onze argumenten nog steeds het meest steekhoudend zijn. De civiele rechter kiest niet per se de kant van Het Rijk en durft de landelijke overheid echt wel een veeg uit de pan te geven als dat is gerechtvaardigd.'' Over twee weken, op woensdag 3 februari, doet de rechter uitspraak.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu