Utrechtse jurist: 'Plaats geen extra zendmasten en maak van Wateren en Zorgvlied een stralingsarm proefgebied!'

Een monteur aan het werk in een 4G-mast van KPN. FOTO ARCHIEF DVHN

In Zorgvlied en buurdorp Wateren is het mobiele bereik slecht. Maar plaats geen extra zendmasten! Laat alles zoals het is en maak van deze hoek van Drenthe een stralingsarm proefgebied!

Die opmerkelijke oproep doet de Utrechtse jurist Maarten Rigter in een notitie, die is gericht aan de gemeenteraad van Westerveld. ‘Het gebied kan een witte zone worden, omdat het nog steeds stralingsarm is. Dergelijke witte zones kunnen ook de uitrol van 5G vergemakkelijken, waar momenteel veel weerstand tegen is’, schrijft hij.

Rigter, van bureau Triple P Solutions, was raadsman van een van de inwoners van beide dorpen die de afgelopen jaren in het geweer kwamen tegen plannen voor een enorme zendmast tussen Wateren en Zorgvlied.

Rechters wijzen bezwaren af

Hun gevecht was vergeefs, bleek een paar weken geleden. Nadat eerder de gemeente en de rechtbank Noord-Nederland alle ingediende bezwaren afwezen, deed de Raad van State begin vorige maand hetzelfde.

Rigter verdedigde imker Dorus Liefting uit Wateren. Die dreigt het tientallen meters hoge bouwwerk van KPN pal voor zijn oprit te krijgen. De bijenhouder is bang dat de straling van de mast verwoestend zal uitwerken op zijn dieren. De rechters in Groningen en Den Haag vonden zijn angst onvoldoende onderbouwd.

Zij wilden ook niet meegaan in de betogen van enkele ‘stralingsvluchtelingen’. Die voerden aan dat ze zich juist in deze omgeving hebben gevestigd vanwege het geringe aantal zendmasten. Ze zeggen te lijden aan EHS: Elektro Hyper Sensitiviteit. Tot de symptomen horen concentratieproblemen en chronische hoofdpijn en vermoeidheid.

Straling beneden internationale limieten

Maar volgens de rechters blijft de straling van de KPN-mast onder de internationaal aanvaarde limieten.

De 40 meter hoge zendmast mag er dus komen. Maar de vasthoudende Rigter roept de raad van Westerveld nu op om er in laatste instantie alsnog een stokje voor te steken.

Stichting EHS schat dat 3 procent van alle Nederlanders overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Dat komt neer op ruim een half miljoen mensen, oftewel de complete bevolking van Den Haag. Wanneer, schrijft Rigter, er in ons land stralingsarme zones worden aangewezen, dan kunnen ‘elektrogevoelige mensen daarvoor kiezen, voor hen is er geen alternatief. Mensen die gaan voor een goed bereik, kunnen meestal in hun woning blijven’.

‘Verband tussen straling en sterfte van bijen’

Gemeenten kunnen nadrukkelijk een eigen antennebeleid voeren, legt de jurist uit. ‘Dat is volgens de Nederlandse wet mogelijk. Een aantal gemeenten heeft al een dergelijk beleid, bijvoorbeeld Heusden. Dit biedt de mogelijkheid om, in overleg met de telecomoperators, gebieden te bestemmen tot stralingsarme zone, waar geen of slechts weinig mobiel bereik is’.

Ondertussen is Rigter er ook nog niet van overtuigd dat de zendmasten geen gevaar opleveren voor bijen, zoals die van zijn cliënt Liefting. In zijn notitie verwijst hij naar twee studies, die volgens hem duidelijk een verband aantonen tussen elektromagnetische velden en sterfte van bijen. Door de straling zouden de diertjes gedesoriënteerd raken, waardoor ze de bijenkasten niet meer kunnen terugvinden.

Aanzet voor een Westervelds antennebeleid

De Utrechter wil met zijn notitie een aanzet geven voor een Westervelds antennebeleid. Hij heeft twee maanden geleden de discussie over zendmasten gevolgd in de gemeenteraad. Die was op de agenda gezet door Progressief Westerveld (PW), naar aanleiding van alle commotie rond niet alleen de mast bij Wateren en Zorgvlied maar ook een extra zendmast die in Diever is gepland.

PW-raadslid Wilfred Beets zegde de raad toe een nota te schrijven. Hiervoor wil Rigter nu naar eigen zeggen ‘een kleine bijdrage’ leveren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu