Uur van de waarheid nadert voor noordelijke ziekenhuizen

In welke ziekenhuizen gaan we straks nog onder het mes? Foto: Archief/ANP

De zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis presenteren in oktober een nieuw plan voor de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen.

De ziekenhuizen en de verzekeraars werken het plan de komende maanden uit. Alle scenario’s komen ter tafel, inclusief de sluiting van complete afdelingen in bepaalde ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld verloskunde. Ook de bouw van een nieuw ziekenhuis op een centrale locatie in Drenthe komt aan de orde.

,,We moeten de zorg anders organiseren’’, zegt woordvoerster Christine Rompa van Zilveren Kruis. ,,Alle ziekenhuizen kampen met personeelstekorten, waaronder het tekort aan kinderartsen. Dat kunnen we alleen oplossen door de capaciteit beter te verdelen. Niet alle ziekenhuizen kunnen alle behandelingen blijven aanbieden.’’

Enkele belangrijke vragen waarop het nieuwe zorgplan antwoord moet geven:

  • Welke ziekenhuizen bieden welke behandelingen aan?
  • Waar kan het schaarse ziekenhuispersoneel het best worden ingezet?
  • Welke afdelingen in welke ziekenhuizen gaan dicht?
  • Krijgt Drenthe een nieuw, centraal ziekenhuis?
  • Welke behandelingen kunnen de ziekenhuizen overdragen aan bijvoorbeeld huisartsen?
  • Welke zelfstandige huisartspraktijken moeten eventueel opgaan in nieuwe gezondheidscentra?

Menzis en Zilveren Kruis hebben een regiegroep gevormd die het ziekenhuisplan de komende maanden uitwerkt. In deze groep zitten de beide verzekeraars, de Treant Zorggroep (Bethesda, Scheper en Refaja), het Wilhelminaziekenhuis Assen, het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda en Huisartsenzorg Drenthe.

Onafhankelijke voorzitter

De partijen praten onder leiding van een externe, onafhankelijke voorzitter die volgende week wordt aangesteld. ,,Iedereen heeft zijn eigen verhaal’’, zegt Rompa. ,,Dan is het handig om een onafhankelijke voorzitter te hebben. Iemand die de neutraal is en het algemeen belang bewaakt.’’

De gemeenten, de provincies en andere zorgaanbieders zitten niet aan tafel. De regiegroep voert overleg met hen wanneer dat nodig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu