VAM-berg gaat deze week een paar dagen dicht: het NK wielrennen is in aantocht

Col du Vam. Foto: William Pomp

Wielrenners die de VAM-berg bij Wijster deze week willen beklimmen, moeten sowieso op woensdag 12 en donderdag 13 augustus hun plannen wijzigen.

Op die dagen is de Vamweg over de berg bij Wijster gesloten vanwege werkzaamheden als voorbereiding op het NK wielrennen op 21, 22 en 23 augustus.

De provincie gaat dan de bermen maaien en het grind langs de klimroutes en de afdeling schoonmaken. In het kader van de veiligheid is de berg daarom afgesloten. Mochten de werkzaamheden uitlopen, dan is de VAM-berg ook op vrijdag 14 augustus dicht.

Het meest ingewikkelde NK wielrennen ooit

Van 21 tot en met 23 augustus vormt de 48 meter hoge Col du VAM bij Wijster het toneel voor de strijd om de nationale driekleur.

In deze coronatijd wordt het aantal categorieën beperkt tot drie. Op vrijdag komen de beloften in actie, op zaterdag het professionele vrouwenpeloton en op zondag strijden de mannen om de roodwitblauwe trui.

Bij de beloften staan honderd renners aan de start, bij de vrouwen zestig en bij de mannen zo’n 110.

Slechts 500 man publiek

Er gelden restricties voor het aantal toeschouwers, die allemaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Voor de belangrijkste aanwezigen, de renners, gaat die regel niet op, maar wel voor de beide andere groepen die in het augustusweekend richting VAM-berg zullen komen: 250 genodigden en 250 andere belangstellenden. Voor alle groepen worden er aparte parkeer- en verblijfsvakken ingericht met eigen horecapunten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu