VR-bril voor jeugd in psychiatriekliniek

Jongeren die in een kliniek van jeugdpsychiatrische instelling Accare zijn opgenomen kunnen met een virtual reality-bril contact houden met hun klasgenootjes en lessen volgen.

Dat is een proef onder de naam VR-iendje. Jongeren die tijdelijk in een kliniek zijn opgenomen vanwege psychische klachten kunnen zo contact houden met hun klas. Met de bril op hun hoofd en een 360-graden camera in de klas lijkt het net of ze in levenden lijve in de klas aanwezig zijn. Dat zou het ook weer gemakkelijker moeten maken na de opname weer in te stromen op school.

,,Voor jongeren die opgenomen zijn geweest vanwege psychische problemen kan de terugkeer naar school soms moeilijk zijn’’, legt Femy Wanders, klinisch psycholoog bij Accare, uit. ,,Schaamte kan bijvoorbeeld een rol spelen. Als het kind steeds in contact is gebleven met zijn eigen klas, is dat minder aan de orde. Ook raakt een kind niet achterop. Zo kunnen de virtuele brillen dus bijdragen aan de vermindering van schoolverzuim en achterstanden, en dat betekent een kostenbesparing voor de gemeente en scholen.’’

Yellow Bird, dat de techniek levert en het project bij Accare begeleidt, heeft al ervaring met de inzet van VR-brillen als pijnbestrijding bij brandwonden in het Martini Ziekenhuis en darmonderzoek, en als manier om contact te houden met oma of vriendjes voor langdurig opgenomen kinderen.

In psychiatrische klinieken zoals die van het UMCG wordt ook gebruik gemaakt van VR-brillen om situaties na te bootsen. Zo kunnen patiënten met angststoornissen oefenen met bepaalde situaties waar ze angstig van worden, zogeheten exposure. Die behandel-toepassing van VR-brillen is bij Accare nog niet aan de orde.

Nieuws

Meest gelezen

menu