VVD-fractievoorzitter Emmen verdacht van illegale export naar Azië (en is voorlopig fractieleider af)

De Emmer VVD-voorman Johan Scheltens zat ruim twee dagen voor verhoor op het politiebureau. Foto: Gemeente Emmen

De Emmer VVD-fractieleider Johan Scheltens is de man die maandag is opgepakt op verdenking van het illegaal exporteren van resten van koeien en schapen. Dit bevestigt de liberale voorman uit Schoonebeek.

Scheltens was maandagochtend op pad toen zijn vriendin belde dat hij naar huis moest komen. Er stond politie voor hem aan de deur. De 49-jarige VVD'er werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau in Assen en kwam pas woensdagmiddag weer op vrije voeten.

Scheltens: Zie onderzoek met vertrouwen tegemoet

Het Openbaar Ministerie verdenkt Scheltens er van dat hij dierlijke eiwitten van herkauwers naar Azië heeft geëxporteerd. Daarvoor zou hij papieren hebben vervalst. Die dierlijke bijproducten zijn vetten, poten en organen van herkauwers zoals koeien en schapen.

,,Het is nog onderwerp van onderzoek, maar het vermoeden bestaat dat de verdachte dit deed voor geldelijk gewin", laat de officier van justitie van het Functioneel Parket (fraude-onderdeel van het OM) weten. ,,Verdachte zou mogelijk meer geld krijgen voor de dierlijke eiwitten in Azië dan in Europa."

Scheltens zegt voorlopig terug te treden als woordvoerder en fractieleider van de VVD. Hij blijft wel aan als raadslid. De Schoonebeker benadrukt dat hij vooralsnog alleen verdachte is. Op de verdenkingen wil hij verder niet ingaan. Hij zegt wel het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Scheltens zit sinds 2010 in de raad van Emmen en is sinds 2014 fractievoorzitter. Hij geldt als een alom gerespecteerd raadslid. De liberaal kreeg de liefde voor de politiek met de paplepel ingegoten. Zijn vader Henk zat welgeteld 28 jaar lang in de politiek, eerst in de gemeente Schoonebeek en daarna in Emmen. Tussen 1984 en 1986 was Scheltens senior wethouder in Schoonebeek.

VVD-voorzitter: enorm geschrokken

De voorzitter van de VVD Emmen zegt op de hoogte te zijn van het justitiële onderzoek naar Scheltens. ,,Maar ik weet niet in welke hoedanigheid hij onderwerp van onderzoek is. Ik heb hem zelf nog niet gesproken", zegt René Laan. Hangende het onderzoek van het OM trekt Scheltens zich in overleg met het bestuur tijdelijk terug als fractievoorzitter.

Voorzitter Laan zegt te zijn geschrokken van de arrestatie. ,,Maar wie schrikt hier nou niet van? Vooralsnog wil ik benadrukken dat wij alle vertrouwen hebben in Johan Scheltens. We weten niet exact wat de situatie is en willen nu alleen van feiten uitgaan. Feit is dat hij onderdeel is van een justitieel onderzoek en dat hij is verhoord. Maar nogmaals: in welke hoedanigheid weet ik niet. Hij heeft ons als bestuur te kennen gegeven het onderzoek vol vertrouwen tegemoet te zien."

Eerder deze maand ander raadslid in opspraak

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Emmer raadslid in opspraak raakt. Begin deze maand werd PVV-raadslid Martijn Storm veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur voor het doen van een valse aangifte van bedreiging.

Storm meldde in zijn aangifte in 2018 dat hij in de nachtelijke uren door een anonieme beller werd lastiggevallen. Hij was de enige binnen de fractie die de bedreigingen zou ontvangen. Het onderzoek leverde tegenstrijdigheden op in zijn verklaringen.

Nieuws

Meest gelezen

menu