Vaarwel oude Breehof, vanaf maandag gaan dak- en thuislozen naar Opvang Emmen

Het eind jaren vijftig gebouwde pand De Breehof in Nieuw-Amsterdam, dat de laatste tientallen jaren dienst deed als opvangcentrum van het Leger des Heils. Foto: Archief DvhN/Wladimir van den Burg

Zeg je De Breehof, dan zeg je Leger des Heils. Tientallen jaren werden in dit voormalige bejaardenhuis in Nieuw-Amsterdam dak- en thuislozen ondergebracht. Die tijd is bijna voorbij. Maandag verhuizen de bewoners naar een nieuw onderkomen in Emmen.

Het nieuwe opvangcentrum is gevestigd aan de Weerdingerstraat. Het gaat om een voormalig postsorteercentrum dat de afgelopen periode zowel van de binnen- als de buitenkant flink onder handen is genomen.

Het Leger des Heils was al jaren op zoek naar een geschikte plek in Emmen. Het eind jaren vijftig gebouwde pand De Breehof is niet alleen zwaar verouderd, het ligt ook op grote afstand van de voor dak- en thuislozen belangrijke voorzieningen.

Het voormalige postsorteercentrum was precies wat het Leger des Heils voor ogen had. Een pand op relatief korte afstand van het Emmer trein- en busstation, het Emmer centrum én de dagopvang van het Leger des Heils aan de Verlengde Spoorstraat.

Verbouwing verliep naar wens

Lange procedures waren niet nodig, want op basis van het bestemmingsplan kon er een daklozenopvang in worden gevestigd. Het Leger des Heils, dat het pand aankocht, investeerde zo’n 4 miljoen euro in het gebouw. De gemeente Emmen leverde een bijdrage van 750.000 euro. ,,De verbouw ging naar wens. Er zijn geen gekke dingen gebeurd en we hebben ook niet te maken gehad met grote tegenvallers’’, zegt Renate Harkema, woordvoerster van het Leger des Heils.

In het pand zijn vier plekken voor de acute nachtopvang en 32 appartementen die worden voorbereid op zelfstandig wonen. Door de verhuizing gaat per saldo het aantal kamers omhoog waarin dak- en thuislozen in Zuidoost-Drenthe kunnen leren om zelfstandig te wonen. ,,Twaalf meer dan nu’’, verduidelijkt Harkema.

Buren nauw bij proces betrokken

De buurtbewoners en de wijkvereniging zijn voor en tijdens de verbouw nauw bij het proces betrokken. Op verzoek van de overburen is de indeling van de ramen aan de voorkant aangepast om inkijk te verminderen. ,,Ook nu de bouw is afgerond, blijven we met elkaar in gesprek. De buurtbewoners en de wijkvereniging maken deel uit van een comité waarin allerlei zaken rond de opvang besproken kunnen worden. Wij doen er alles aan om goede buren te zijn.’’

Wethouder Robert Kleine (CDA) weet al hoe het is om te slapen in het nieuwe opvangcentrum. Hij bracht er deze week met enkele ambtenaren en medewerkers van het Leger des Heils de nacht door. Voordat Kleine de pyjama aantrok, liet hij zich uitgebreid voorlichten en kreeg hij een rondleiding.

Wat er met De Breehof in Nieuw-Amsterdam gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Om vernielingen of kraak te voorkomen, zullen er voorlopig enkele mensen in gaan wonen. De naam Breehof keert in ieder geval niet terug in Emmen. Het pand aan de Weerdingerstraat krijgt de niet bijster originele naam Opvang Emmen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu