Vader Ruinerwold weigert mee te werken aan neurologisch onderzoek. Het blijft onduidelijk of Van D. ooit verhoord kan worden

De boerderij in Ruinerwold en vader Gerrit Jan van D.

Gerrit Jan van D. (67) uit Ruinerwold weigert mee te werken aan neurologisch onderzoek om vast te stellen of en hoe hij verhoord kan worden. Hij wil zich niet naar een ziekenhuis laten brengen voor een MRI-scan.

Dat is gezegd op de zitting die maandag in de rechtbank in Assen is gehouden. Van D., die verdacht wordt van jarenlange vrijheidsberoving van zijn negen kinderen, is ruim drie jaar geleden na een hersenbloeding zijn spraakvermogen verloren.

Verscholen

Sinds zijn arrestatie in oktober is hij nog niet verhoord. Van D. zat sinds 2010 met zes van jongste kinderen verscholen voor de buitenwereld in een boerderij in Ruinerwold.

Volgens het OM heeft hij eerder ook zijn drie oudste kinderen van hun vrijheid beroofd, mishandeld en twee van hen seksueel misbruikt. Van D. zit vast in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, omdat hij extra zorg nodig heeft. ,,Vlak voordat hij zou worden overgebracht naar de neuroloog bleek dat hij niet mee wilde mee werken”, vertelde een van de rechters. De rechtbank betreurt dat.”

Strafproces

Advocaat Robert Snorn van Van D. had om het neurologisch onderzoek gevraagd. Ook hij wil dat onderzocht wordt of zijn cliënt in staat is om deel te nemen aan een strafproces. ,,Ik heb contact gehad met de neuroloog en de neuropsycholoog”, zegt de advocaat.

En ik heb vervolgens mijn cliënt gevraagd om machtigingen voor de onderzoeken te tekenen. Dat wilde hij niet. Ik kan alleen gissen naar de reden. Hij is niet goed in staat om aan te geven wat de motivatie is voor zijn beslissing.” Wat dit voor gevolgen heeft voor het strafproces tegen Van D. is nog niet duidelijk.

OM heeft Van D. nog geen enkele vraag gesteld

Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg aan het Openbaar Ministerie of ze al hadden geprobeerd om Van D. te verhoren. Hij is de raadsman van Josef B. (59), de huurder van de boerderij in Ruinerwold. B. wordt door het OM van vrijwel dezelfde strafbare feiten verdacht als Van D. Volgens de advocaat is Van D. is gezien zijn rol in de zaak van zijn cliënt een doorslaggevende getuige. Hij vroeg het OM of ze hem ondertussen al verhoord hebben.

Volgens de officier van justitie is dat nog niet gedaan in afwachting van de uitkomsten van de neurologische onderzoeken om dan te kijken wat eventueel mogelijk is. ,,Toen er geen medewerking meer was, heeft dat niet geleid om een poging om hem te verhoren.” De strafpleiter toonde zich verbaasd. ,,Het OM heeft niet de intentie om een poging te wagen om Van D. vragen te stellen, anders was dat het afgelopen half jaar wel geprobeerd.”

De mannen worden niet langer verdacht van het witwassen. In de boerderij in Ruinerwold is 97.000 euro aan contant geld gevonden. Volgens het OM was de herkomst van het geld niet duidelijk. Het zou van illegale praktijken afkomstig zijn. Maar het OM komt daar nu op terug. Advocaat Moszkowicz heeft de rechtbank verzocht om zijn cliënt vrij te laten. Dat verzoek is afgewezen. Beide verdachten blijven vastzitten. Ze worden allebei nog onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Op 2 juli is er weer een pro forma-zitting in de zaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu