Vader Ruinerwolds gezin (67) verslonsde speelgoedwinkel in Zwartsluis, maar betaalt huur nog steeds

Het lege pand in Zwartsluis waar houten speelgoed nog te zien is Eigen foto

Jaren voordat het mogelijke gezin in de boerderij in Ruinerwold verbleef, runde de vermeende vader een speelgoedwinkeltje en een houthandel. De panden werden vrij snel weer verlaten, maar gek genoeg werd de huur wel gewoon doorbetaald. In deze winkel deed de politie zojuist een inval.

Dat bevestigen meerdere ondernemers uit Zwartsluis. Volgens de Kamer van Koophandel huurde de inmiddels 67-jarige Gerrit Jan panden aan de Kerkstraat en de Stationstraat in het dorp in Overijssel. Gerrit Jan draagt dezelfde achternaam als de 25-jarige man die afgelopen zondag om hulp vroeg bij café De Kastelein in Ruinerwold.

Na die melding van Jan ging de politie op maandag kijken bij de boerderij. De 58-jarige Oostenrijker Josef B. uit Meppel probeerde nog te verhinderen dat de politie ging kijken. Uiteindelijk werden de 67-jarige Gerrit Jan, vijf jongeren (leeftijd tussen 18 en 25 jaar) aangetroffen. Josef B. is namelijk, samen met de vader, huurder van het pand. Zij verbleven in zorgelijke omstandigheden in een afgesloten deel van woning aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold.

Familie van elkaar?

Uit sociale mediaberichten van de 25-jarige Jan – die dus mogelijk de zoon is van Gerrit Jan – komt naar voren dat het gezin sinds 2010 in Ruinerwold zou verblijven. De politie liet eerder weten dat nog wordt uitgezocht of de zeven personen daadwerkelijk familie van elkaar zijn.

Uit een uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt dat Gerrit Jan – de vermeende vader van de mensen die in de schuilboerderij zaten – op 1 juni 2004 speelgoedwinkel Natural Homes startte. Volgens meerdere inwoners van Zwartsluis overleed de vrouw van Gerrit Jan vrij snel daarna. Het winkeltje werd nog wel even open gehouden, maar al gauw sloten de deuren. ,,Er bleef wel speelgoed voor het raam staan en de post stapelde zich op. Terwijl het licht uit bleef”, herinnert Johan Slurink van de Watersportwinkel zich. ,,Ook het andere pand in de Stationstraat werd volledig verwaarloosd.”

Panden leeg, maar huur werd doorbetaald

Het gekke is: hoewel er compleet geen bedrijvigheid meer leek te zijn, wordt de huur tot op de dag van vandaag nog doorbetaald. Slurink: ,,Ik heb contact gehad met de verhuurders. Deze man bleef gewoon zijn huur doorbetalen.” Volgens de ondernemer had Gerrit Jan ook een houthandel in Zwartsluis. ,,Die stond ook helemaal leeg. Op een gegeven moment groeide het mos op de vloer.” Een aantal ondernemers heeft toen maar de ramen dichtgeplakt.

Een inwoonster van Zwartsluis zegt net na de opening van Gerrit Jans speelgoedwinkel wel een paar keer binnen te zijn geweest. ,,Ik kan niet anders zeggen: heel lieve en aardige mensen.” Volgens de vrouw overleed ‘op een gegeven moment’ de vrouw van Gerrit Jan. Vrij snel daarna was er nog amper bedrijvigheid. Uit Facebookberichten van de vermeende zoon van Gerrit Jan blijkt dat ze in januari 2008 zijn verhuisd naar Meppel om van daaruit richting Ruinerwold te trekken.

Nieuws

Meest gelezen

menu